Novosti


Maškare se vole od malih nogu

I ovoga četvrtka, centar grada, Gradsku upravu i prolaznike, razveselili su najmlađi stanovnici Novog Vinodolskog.

Odjeveni u šarene kostime, uz veselu glazbu, u pratnji svojih odgajatelja i učitelja, mališani iz Dječjeg vrtića FIJOLICA i učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića ‘proplesali’ su gradom.

Naime, uz tradicionalni pokladni običaj Mesopust, u Novom Vinodolskom neizostavan je program Maškara, koji započinje već u prvu subotu nakon Sveta tri kralja, a već dugi niz godina novljanske odgojno-obrazovne ustanove u okviru svog rada daju doprinos u očuvanju kulturne baštine Novog Vinodolskog – kako narodnog običaja ‘Mesopust’ tako i tradicije ‘maškara’.

Mesopust je najcjenjeniji pučki običaj Novog Vinodolskog, a prakse običaja sudionici provode u strogo ustaljenom tradicionalnom obliku, kroz tri tjedna – u dvadeset i jednom danu, od Prvog četrtka do Čiste srede/ Pepelnice. Tako se, naši najmlađi, naslanjajući se na tri četvrtka kada se odvija ‘napovidanje’, svakog četvrtka maškaraju i u razigranoj povorci uveseljavaju naš grad. Danas, kao i prošloga četvrtka, tim ih je povodom na Trgu Vinodolskog zakona, sa svojim djelatnicima ugostio gradonačelnik Tomislav Cvitković,  gdje su se družili uz krafne i osvježenje te veselu glazbu.

 

Skip to content