Novosti


MESOPUSNA DOGAĐANJA U NOVOM VINODOLSKOM OD 10. SIJEČNJA DO 18. VELJAČE

Novljanski Mesopust – nematerijalno dobro Republike Hrvatske – i maškarane zabave u Novom Vinodolskom održavat će se ove godine tijekom pet tjedana, od 10. siječnja do 18. veljače. Već tradicionalne zabave u Domu kulture startaju  u subotu, 10 siječnja, a održavat će se i 17., 24. i 31. siječnja te 7. i 14. veljače. Dječja reduta va Domu kulture bit će održana 8. veljače. Na zabavama će svirati grupa Tremolo.

Prema starinskim mesopusnim običajima, koji se s puno ljubavi i pažnje njeguju od davnina, novljanski Mesopust započinje 29. siječnja – na prvi mesopusni četrtak – Tusti – prvim napovidanjem dovcen i dovican. Ženidba mlade mesopustove održat će se 1. veljače. Toga dana okupljat će se stari svati -zakon – igrat će se Kolo mlade mesopustove i održati pir va Domu kulture. U tom lijepom dijelu narodnih mesopusnih običaja sudjeluju samo muškarci odjeveni u muške i ženske nošnje.

mp6

Na drugi mesopusni četrtak – Kusi – 5. veljače, bit će održano Drugo napovidanje dovcen i dovican po ulicama i novljanskim trgovima, a Treto napovidanje dovcen i dovican bit će na Treti mesopusni četrtak – Poberuhi  i  Zeća. Na Mesopusnu subotu, 14. veljače, je Mišenje i kršćenje mesopusta va Domu kulture uz zabavu, a na Mesopusnu nedilju, 15. veljače – mesopustari će nakon velike mise pozdravljati Grad i građane te će se igrati Novljansko kolo na placi. Na Mesopusni pondiljak – 16. veljače pobirat će se ” Sira, putra, masla i jaja”, igrat će se Novljansko kolo, a u večernjim satima će biti održano 22. Novljansko prelo u Domu kulture. Na Mesopusni utorak, 17. veljače, igrat će se Novljansko kolo na placi, čitat će se Žitak mesopusta – pjevat će se ćurunbela, a u Domu kulture održat će se zadnja mesopustova zabava. Na Čistu sredu bit će održan sprogod i paljenje mesopusta, uz povike “Bil je ni ga – opet će prit…!!

Organizatori  Mesopusta i maškaranih zabava 2015. su Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Katedra čakavskog sabora “Novljansko kolo”, Mesopustarsko društvo i KUD “Ilija Dorčić”, a pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

MESOPUST PLAKAT 1. 2015

 

Skip to content