Novosti


NA FRANKOPANSKOM TRGU OBAVLJENA SVEČANA PRIMOPREDAJA NOVOG AUTOMOBILA ZA UDRUGU POMOĆ U KUĆI STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA

pomoć u kući1

Na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom svečano je obavljena primopredaja novog automobila za Udrugu Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama Novi Vinodolski, koji je nabavljen kako bi se omogućila što efikasnija pomoć korisnicima toga programa. Automobil su zaposlenicima Udruge Pomoć u kući predali gradonačelnik Velimir Piškulić i direktor RB Auta Rijeka Robert Butorac, koji je donirao devet tisuća kuna za nabavku automobila. Automobil dacia sandero je potpuno opremljen – klima, ABS, centralno zaključavanje, napomenuo je Robert Butorac, koji korijene vuče iz Ledenica,  dodajući da će RB Auto do kraja godine opet donirati Udrugu. Grad Novi Vinodolski financira iz proračuna plaće djelatnika, a ostali troškovi financiraju se prihodima od korisnika, iz je kojih kupljen automobil.

Pet djelatnika – Ljerka Franjković, voditeljica, gerontodomaćice Marijana Špalj, Snježana Peričić, Danijela Frković i pomoćni radnik Nedjeljko Jovanović skrbe za 46 korisnika s cijelog područja Grada Novog Vinodolskog, a ljeti se taj broj povećava zbog dolaska vikendaša. Korisnici su starosti od 65 godina i više, a ima i mlađih kojima je takva pomoć potrebna.

auto puk2

Usluge koje ova udruga pruža svojim korisnicima uključuju obavljenje kućanskih poslova (nabava životnih namirnica, pomoć u pripremanju obroka, pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje ogrijeva, nabavka lijekova i drugih potrepština i slično), održavanje osobne higijene, uređenje okućnice i tehnički poslovi (cijepanje drva, košnja trave oko okućnice, čišćenje snijega i obavljanje sitnih popravaka u kući). Svaki korisnik ugovara paket usluga koji mu najbolje odgovara, a cijena usluge ovisi o prihodima korisnika i količini ugovorenih usluga, od 100  do 600 kuna mjesečno.

Korisnici usluga Pomoći u kući su najčešće iz Novog Vinodolskog, njih 35, a ostali su iz Ledenica, Batera, Krmpota, Klenovice, Povila.

– Neke ljude obilazimo svaki dan, a neke dva puta mjesečno – navodi Ljerka Franjković, a riječ je uglavnom o obiteljima s jednim ili dva člana. Najstarija korisnica ima 94 godine, a ima i mlađih kojima je takva pomoć potrebna. Novim vozilom bitno će nam se olakšati rad, posebno kad trebamo voziti korisnike k liječniku u Rijeku ili Crikvenicu. Gerontodomaćice koriste svoje osobne automobile, a Udruga im plaća gorivo. Obilazimo korisnike po svim vremenskim uvjetima, kiši, snijegu, buri.

pomoć u k2

Nedjeljeko Jovanović, Marijana Špalj i Snježana Peričić ispričali su kako su u studenom prošle godine u Krmpotama pri jakoj sniježnoj mećavi posjetili korisnika usluge. – Morali smo kroz snijeg do struka pješice ići više od 400 metara kako bi došli do naših korisnika i donijeti im namirnice, dok je istodobno u Novom vrijeme bilo bez oborina – ispričali su, dodajući da su s većinom ljudi o kojim skrbe postali prijatelji.

Program Pomoć u kući na području Grada Novog Vinodolskog provodi se od 2006. godine, kada je bilo 150 korisnika, kojima su sve usluge bile besplatne, jer je država financirala plaće djelatnika, a Grad Novi Vinodolski materijalne troškove. Od 2014. godine program Pomoć u kući djeluje kao udruga, a država s područja Grada Novog Vinodolskog snosi samo troškove samo za jednog korisnika koji ima primanja do 1500 kuna mjesečno. Misija udruge je stvoriti kvalitetniji i ugodniji život osobama starije životne dobi, a nastala je zbog želje da se svakodnevne obveze poput čišćenja doma ili odlaska u kupovinu starijim osobama učini lakšim. Kroz pomoć udruge nastoji se omogućiti starijim i nemoćnim osobama da ostanu što duže u svojim domovima, osiguravajući im kvalitetnu njegu i brigu.

Skip to content