Novosti


NA OTOČIĆU SVETI MARIN PROMOVIRAN NOVI TURISTIČKI PROIZVOD – RUŽA VJETROVA OTOČIĆA SV. MARINA

Na prigodnoj svečanosti na otočiću Svetog Marina, u akvatoriju ispred Parka Ivana Mažuranića, promoviran je novi turistički proizvod Novog Vinodolskog – Ruža vjetrova otočića Svetog Marina. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, otvarajući otočić za javnost, rekao je da Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica svake godine pripreme neki novi program za goste koji dolaze na Rivijeru Novi Vinodolski, a jedan od takvih projekata je, uz Vidikovce Oči Vinodola, Staklenu kapelicu, i otočić Svetog Marina. Ocijenio je da su radovi na uređenju otočića u prvoj fazi uspješno izvedeni i da je otočić priveden svrsi te je zahvalio projektantu Željku Vukušiću, konzervatorima Konzervatorskog odjela Rijeka, Primorsko – goranskoj županiji, Turističkoj zajednici PGŽ i TZ Grada Novi Vinodolski te izvođaču radova. Najavio je da će se od iduće turističke sezone organizirati stalni prijevoz barkom do otočića kako bi bio dostupan svim zainteresiranim turistima i gostima.

otosm1

 

U ime Primorsko – goranske županije čestitke na uspješno završenom novom turističkom projektu uputio je Hrvoje Pende. Otočić je proteklih nekoliko mjeseci uređivan, kako bi gostima na Novljanskoj rivijeri i šire u idućoj sezoni bio dostupan za posjet, razgledavanje i prisustvovanje nekim kulturnim događanjima. U prvoj fazi uređenja otočića Sv. Marina, uređeno je osam staza, koje su popločene kamenim pločama, postavljeno je osam kamenih klupa u smjeru osam vjetrova koji pušu na otočiću – maestral, tramuntana, bura, levant, jugo, pulenat, lebić i široko. Uređen je okoliš oko crkvice koja nosi isto ime kao i otočić te postavljena tunera, koja, kako je svečanosti rekao direktor Turističkog ureda Vladimir Butković, uz turizam, simbolizira nekadašnju ribarsku tradiciju u Novom Vinodolskom. Direktor TZ predstavio je i novi turistički prospekt otočića, čiji je autor akademski slikar Ivan Balažević iz Novog Vinodolskog, koji je osim hrvatskog, napisan i na engleskom jeziku.

otosm2

Svečanost je uveličala muka klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i poznati estradni umjetnik Joso Butorac.

Radovi na uređenju prve faze otočića, koji je od istočne obale Novog Vinodolskog205 metara, cijene se na 400 tisuća kuna. Od toga pedeset posto dao je Grad Novi Vinodolski, a s 50 posto sufinancirala ih je Primorsko – goranska županija.

otosm4

 Na otočiću se nalazi crkvica Svetog Marina koja datira iz vremena gotike. Crkvica s otokom čini ambijentalnu cjelinu te je na neki način  simbol grada. Osam klupa, postavljeno je tako da im je orijentacija dvostrana – prema crkvici i prema moru, odnosno u pravcu karakterističnih vjetrova ovog podneblja. tunera ukazuje na bogatu ribarsku prošlost Novog Vinodolskog. Na otočiću se još mogu vidjeti ostaci nekadašnje ribarske kolibe.

otosm3

„Na otočiću Sv. marinu pušu vjetrovi sa svih strana baš kao što je i on, preko mora, povezan s cijelim svijetom. Sjednite na klupu na kojoj je zapisan lokalni naziv vjetra otplovite s njim i mirno vam more gdje god bili“ – naveo je u prospektu di0pl. ing. arh. Željko Vukušić, glavni projektant. Radove je izvela tvrtka specijalizirana tvrtka za ovakve projekte Fidal d.o.o. iz Rijeke.   

Skip to content