Novosti


NARODNA ČITAONICA I KNJIŽNICA U NOVOM VINODOLSKOM DJELUJE VEĆ 167 GODINA BOGAT PROGRAM KULTURNIH DOGAĐANJA TIJEKOM CIJELE GODINE

Narodna čitaonica i knjižnica osnovana je davne 1848. godine, na inicijativu novljanskog svećenika Josipa Mažuranića. U tom razdoblju ilirskog pokreta narodne čitaonice imale su prvorazrednu ulogu u borbi protiv germanizacije i mađarizacije, odnosno produbljivanja nacionalne svijesti. Takvu ulogu imala je i i novljanska Narodna čitaonica i knjižnica. Danas knjižnica djeluje u moderno uređenom prostoru i uz bogat knjižni fond, mjesto je niza kulturnih događanja tijekom cijele godine.

Knjižnica je uređenjem prije sedam godina dobila i lijepo uređenu čitaonicu u kojoj se održavaju izložbe, književne večeri, predavanja, predstavljanje pjesnika i književnika, susreti, mali glazbeni recitali.. – Ove godine u Čitaonici je gostovalo Društvo hrvatskih književnika s večeri ljubavne poezije, predstavile su se dvije autorice sa svojim knjigama Ramona Adrijana Vukelić iz Otočca i Silvija Benković – Peratova iz Rijeke. Tijekom ljetnih mjeseci imat ćemo i niz izložbi. Sredinom lipnja će biti održana izložba na temu hrvatske rock scene, potkraj lipnja izložba fotografija “More” Mile Mrakovića” iz Senja. Polovicom srpnja održat će se izložba fotografija Vesne Špoljar, a u drugoj polovici srpnja svoju novu knjigu predstavit će književnik Stjepo Miović Kočan u romantičnom ambijentu atrija Srićine kuće. Održat će se i projekcija filma Bernardina Modrića o akademiku Nedjeljku Fabriu. Božena Slunjski izložit će skulpture, a na desetu godišnjicu smrti prof. dr. Dragomira Babića na književnoj večeri prof. dr. Milan Nosić predstavit će knjigu “Portreti” – navela je iz ljetnog programa Knjižnice ravnateljica, prof. Barbara Kalanj Butković, ističući da će se neki datumi možda i pomicati, kako ne bi dolazilo do preklapanja s drugim događanjima.

– Prošle godine imali smo sedamnaest događanja u knjižnici, a za djecu od četiri do deset godina čak 35 igraonica koje su se održavale svake srijede. Od nedavno djeluje u prostorima knjižnice i glazbena radionica za djecu, gdje mališani pjevaju i sviraju, uz stručno vodstvo odgajateljice Ane Debelić. Ta radionica djeluje svake subote i zasad okuplja desetak djece, a otvorena je i za ostalu djecu od vrtićkog do osnovnoškolskog uzrasta. Osim toga, Knjižnica ima i značajnu izdavačku djelatnost. Iako je već pripremljen za tisak Novljanski biografski leksikon Krste Zoričića, još nije objavljen zbog nekih tehničkih problema. Također, dogovorili smo se s prof. dr. Milanom Nosićem s Filozofskog fakulteta u Rijeci za pripremu i objavu sabranih djela pokojnog prof. dr. Dragomira Babića. Ustvari, trebamo utvrditi prioritete, među kojima je svakako i nastavljanje izdavanja Novljanskog zbornika, za koji imamo već dosta priloga. Knjižnica uvijek izdaje djela domaćih autora. Tako, na primjer, lani smo izdali “Besedice” Davida Kabalina i “Svaštaru gubitnika” Gore Dorčić Šilović. Promovirali smo i knjigu “Učitelj učitelja” Dragutina Rosandića te smo predstavili zbornik “Ivan Mažuranić i Crna Gora”. Predstavili smo i knjige “Tajna krila šume”, Antologiju hrvatskog haiku pjesništva i novu knjigu Nina Bijelca. Održan je i niz izložbi, od Likovne radionice Crvenog križa, izložbi slika triju stranih autorica, izložbe unikatno izrađenih uskrsnih jaja Vlaste Bučevac, izložbe fotografija Šuma okom šumara, izložbe skulptura Done Katulić, izložbe slika Vladmira Ježića, izložbe slika Ilije Šobajića do izložbe radova i revije Vanje Rubčić.

Inače, na tristo četvornih metara prostora knjižnice i čitaonice za 1200 registriranih korisnika, na raspolaganju je bogat knjižni fond od 22.393 svezaka knjiga, 120 komada vizualne građe, uglavnom DVD-a s crtićima za djecu te dvadeset časopisa i pet dnevnih novina. Korisnicima su na raspolaganju i tri računala.

Skip to content