Novosti


NARODNI MUZEJ I GALERIJU NOVI VINODOLSKI DOSAD POSJETILO VIŠE OD 4500 POSJETITELJA

Narodni muzej i galerija u Novom Vinodolskom nezaobilazno je mjesto koje posjećuju brojni gosti koji se odmaraju na Novljanskoj rivijeri, kao i ostali posjetitelji Novoga. Do kraja studenog Muzej je posjetilo više od 4 500 posjetitelja. Bogati muzejski fundus od antike do sadašnjeg vremena privlači ljubitelje povijesti i kulture, koji na jedinstven način upoznaju kraj u kojem borave. Među posjetiteljima novljanskog Muzeja brojni učenici osnovnih i srednjih škola iz čitave Hrvatske, koji u muzeju imaju svojevrstan sat povijesti Novog Vinodolskog. U muzejskom postavu su sljedeće zbirke: antika – amfore nađene kod Povila, artefakti iz utvrde Lopar iz Novog Vinodolskog, zbirka sakralne umjetnosti, Uskoci, Mažuranići, etno zbirka, galerija slika i iseljeništvo. 

ZELJAK60

Ove godine, posebno, posjetitelji su mogli pratiti i stručna obrazloženja ravnateljice muzeja, prof. Đurđice Krišković, o značajnim događanjima u stalnom postavu, uz izložene eksponate ili prigodno izrađene letke, panoe i fotografije. U 2013. obilježeno je 725 godina donošenja Vinodolskog zakona, koji je potpisan u Novom Vinodolskom 6. siječnja 1288. godine, a u Gradskoj vijećnici o tome potpisivanju svjedoči i slika Vladimira Potočnjaka, što posjetitelji također pri obilasku muzeja vide. Obilježeno je i 520 godina od dolaska biskupa Kristofora u Novi Vinodolski nakon Krbavske bitke, 515 godina od izgradnje crkvice sv. Lucije u predjelu Zagori, 415 godina velikog napada Mlečana na Novi Vinodolski, 400 godina od napada Mlečana na Novi. Također, navršilo se i 150 godina od izgradnje kamenog mosta na Ričini, 145 godina od uvođenja prvog linijskog parobroda, 135 godina od izgradnje prvog drvenog kupališta u luci i početka turističke djelatnosti. U 2013. godini proteklo je 105 godina od napada bana Raucha, 90 godina od dovršetka uređenja novljanskog parka od hotela Lišanj do Lopara. Ove godine obilježena je 90 – ta godišnjica nogometnog kluba, 85 godina od utemeljenja Domaćinske škole u Novom, koja je djelovala do 1941. godine. Navršeno je i 70 godina od njemačkog bombardiranja Novog iz zraka i s mora, 60 godina od utemljenja Turističkog društva, 40 godina od donošenja posmrtnih ostataka Vladimira Frana Mažuranića u Novi, 30 godina od rekonstrukcije i dogradnje hotela Lišanj.

ZELJAK61

Novljanski muzej se i ove godine pridružio brojnim muzejima u organizaciji uspješnog projekta Noć muzeja. Već tri godine svoje sugrađane i goste,  uveseljava i obogaćuje zanimljivim programima. Noć muzeja je posjetilo 270 posjetitelja. Bila je pripremljena lenta vremena s upisanim značajnim događanjima iz bogate povijesti Novog Vinodolskog. Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski predstavili su posjetiteljima svoje istraživačke projekte. Obradili su i predstavili zanimljiva događanja i značajne osobe iz Novog. Posjetitelji su obišli stalni postav, a mogli su vidjeti i eksponate koji nisu u stalnom postavu, primjerice stari rendgen aparat. U Noći muzeja organizirana je  i tradiocionalna radionica pokrivanja rubca, koja se održava svake godine, uoči Mesopusnih događanja u Novom.

ZELJAK62

U sklopu Muzeja djerluje i Gradska galerija Turnac, koja je ove godine obilježila dvadesetu obljetnicu. galerija je dosad ugostila više od 130 likovnih umjetnika iz zemlje i inozemstva, a ove godine organizirano je bilo pet izložbi, među kojima je i muzejska koja govori o 135 godina novljanskog turizma.

Skip to content