Novosti


NASTAVLJAJU SE GEOISTRAŽNI RADOVI NA AUTOCESTI A7 RUPA – ŽUTA LOKVA – DIONICA NOVI VINODOLSKI – SENJ

U travnju i svibnju 2012. godine nastavljaju se izvoditi geotehnički istražni radovi  na autocesti A7 Rupa – Žuta Lokva, dionica Novi Vinodolski – Senj. 

Za one ki ne znaju: još malo o novljanskon narodnon običaju

Novljanski mesopusni običaji bogati su raznolikim pokladnim i ženidbenim događanjima. Traju tri tjedna, započinju u četvrtak tri tjedna prije čiste srijede – Pepelnice, kojom i završavaju.

1.02.2007. – PRVI ČETVRTAK ILI TUSTI – PRVO NAPOVIDANJE

Prvi četvrtak Mesopustari izlaze na ulice oko 22 sata. Obilaze grad i na raskrižjima najavljuju vjenčanje udovica i udovaca iz određenog djela grada – napovidaju se dovci i dovice. Prvi četvrtak je ujedno i PRVO NAPOVIDANJE.

4.02.2007. – MLADA MESOPUSTOVA

Nedjelja iza prvog četvrtka..

Svatovi su Mesopustari. Mladoženja je advitor, kumovi su kapetani, a ljepuškasti mesopustar obuče se i uredi kao mladenka. Svi sudionici svadbe su muškarci. U jutarnjim satima stari svati obilaze grad i pozivaju mještane na veselje i najavljuju ženidbu.Poslije podne se okuplja svaća i obavlja se vjenčanje. U povorci, pjevajući novljanske narodne pjesme, odlaze na zdenac gdje igraju kolo. Zatim dolaze na trg gdje se ponovno igra kolo ali sad mu se pridružuju i okupljeni mještani. Si sudionici su muškarci.

8.02.2007. -DRUGI ČETRTAK – KUSI, DRUGO NAPOVIDANJE dovcen i dovican.

Mesopustari izlaze u 23 sata.

15.02.2007. – TRETI ČETRTAK – POBERUHI, TRETO NAPOVIDANJE dovcen i dovican.

Mesopustari u 20 sati obilaze tri puta stari grad, a u 24 sata napovidaju udovice i udovce.

17.02.2007. – KRŠTENJE (KRŠĆENJE); MESOPUSTA

Subota mesopusna- Dom kulture od 20 sati – obavlja se mišenje Mesopusta i njegovo krštenje. Od slame se napravi čovjek -MESOPUST. Oblači se u bijele hlače, bijelu košulju, crni sako, stavlja mu se leptir mašna, na glavu polu cilindar, a na ruke bijele rukavice. Oko 23,30 sati advitor, kapetani i sopilaši obilaze gostionice i pozivaju građane na krštenje. Ispisuju prijedloge imena i zajedno s popovima dolaze u Dom kulture, gdje započinje nadmetanje za ime. Nakon bučne prepirke Mesopustari izaberu ime, pozdrave ga uz pratnju mesopustarske glazbe, a popovi ga blagoslove i tako je obavljen čin krštenja. Mesopustari s Mesopustom po prvi put obilaze grad.

18.02.2007. – NEDILJA MESOPUSNA

Rano jutro Mesopust visi na Travici. (mjestu na frankopanskom kaštelu, ispod kojega se igra kolo);. Mesopust sjedi na stolici i ispred sebe drži natpis s imenom. Između 10. – 11. sati izlaze Mesopustari po prvi put u svečanim uniformama. Dolaze pozdraviti Grad, Gradsku upravu, sve građane i Mesopusta, a zatim obilaze grad i pozdravljaju svaku kuću. U poslijepodnevnim satima (oko 15 sati); na Placi se okupljaju djeca, djevojke i mladići, žene i muškarci obučeni u svečane novljanske narodne nošnje. U povorci uz pratnju sopila odlaze pjevači novljanskog kola i sudionici prema trgu gdje se igra novljansko narodno kolo.

NOVLJANSKO NARODNO KOLO je kolo bez glazbe. Pjevaju parovi muškaraca (tri ili više parova);, i to junačke narodne pjesme o borbi protiv Turaka i Mlečana, njihovim junacima te o važnim ličnostima i događajima iz prošlosti Novog. U kolu su vidljiva tri koraka: senjski, arbanaški i poskošica.

Predvečer Mesopustari prekidaju kolo. Skidaju Mesopusta s Travice i nose ga uz glazbu tri puta oko grada.

19.02.2007. – MESOPUSNI PONDILJAK

U jutarnjim satima Mesopustari podijeljeni u manje grupice obilaze kuće i skupljaju sir-putar – maslac – jaja. Prikupljene namjernice iskoristit će za pripremanje večere (obično se skupe kod djevojka);. U poslijepodnevnim satima ponovo se igra kolo. Mesopust ne visi na kaštelu jer je u zatvoru.

20.02.2007. – MESOPUSNI UTORAK

U jutarnjim satima Mesopustari nastavljaju pozdravljati kuće i obitelji po gradu. Poslije podne igra se kolo. Oko 17 sati kolo prekida dolazak kočije sa sucem tužiteljem (AUDITOR);, Mesopustovim odvjetnikom (ADUKAT); i piscem ŽITKA (MANDATOR);. Mesopustari skidaju Mesopusta s kaštela i stavljaju ga na stol i započinje mu suđenje. Čita se kronika svih zbivanja u gradu, državi i šire – ŽITAK. Pisan je u osmercu. Audvitor čita optužbu, a odvjetnik ga brani. Mesopusta se osudi za sve zlo u Gradu i šire, te se pogubi (sabljom mu se odsječe glava);. Pročita se Mesopustova oporuka i Mesopustari ga odnose. Okupljeni nastavljaju igrati kolo. Uključuju se i civili. Kolo završava pjesmama koje pjevaju svi sudionici kola (ĆURUNBELE);. To je ujedno i najsvečaniji dio kola koji u sebi sadrži i tugu, jer su se svečanosti približile kraju, a kolo će se igrati ponovo sljedeće godine.

21.02.2007. – MESOPUSTOV SPROGOD – PEPELNICA – čista srijeda.

Srijeda poslije podne. Na drvenim ljestvama okićenim bršljanom nosi se Mesopust tri puta oko grada, pa zatim u luku na mjesto gdje će se zapaliti. U povorci koja se laganim korakom kreće, sudjeluju popovi, časne sestre (koludrice);, kočija s tužiteljem, odvjetnikom i piscem «Žitka» i ostali ožalošćeni. Na kamenom postolju u luci zapali se Mesopust, pročitaju mu se posljednje riječi – POGREBAC, a okupljeni se oproste od njega i od mesopusnih običaja riječima BIL JE NI GA, OPET ĆE PRIT.

Iako se osjeća tuga za završetkom svečanosti, javlja se radost i nada za događanja koja nas očekuju sljedeće godine. I tako već godinama i generacijama. Upravo bezgranična ljubav i ponos prema sačuvanim običajima učinili su novljanske običaje vrijednom baštinom koja se uspješno prenosi na sve generacije stanovnika Novog Vinodolskog.

Skip to content