Novosti


NOVI VINODOLSKI OBILJEŽAVA 135 GODINA TURIZMA OD 25. DO 30. KOLOVOZA

luka stara

 

Novi Vinodolski počeo je obilježavati svoju veliku turističku obljetnicu – 135 godina turizma. Počeci razvoja turizma sežu u daleku 1878. godinu kada je uz Bribirsku rivu u Novom Vinodolskom obitelj Mrzljak izgradila vlastito kupalište, a iza njih i svećenik Šegulja i trgovac Nikola Srića, što potvrđuje da se turizam rano i čvrsto započeo razvijati pa se ta godina bilježi kao godina početka razvoja turizma.

 kule

No, preduvjeti za razvoj turizma stvoreni su mnogo prije. Naime, 1746. godine izgrađena je cesta od Novog Vinodola i Bakra do Rijeke, a nešto kasnije puštena je u korištenje cesta Novi – Jasenak – Ogulin kojom je kontinentalni dio Hrvatske povezan s morem.

 

Godine 1886. gradi se u luci prvo drveno javno kupalište na plivajućim balvanima, koje se 1889. seli u uvalu Lišanj, čime počinje formiranje kupališno – turističke zone Novog Vinodolskog.  Već 1892. godine obitelj Potočnjak gradi prvi novljanski hotel  “Lišanj” koji je otvoren 1894. godine, a imao je osam soba i jednu društvenu prostoriju. Građevinski poduzetnik Ivan Mažuranić je 1896. godine izgradio hotel “Slavuj”, a istodobno još jedan građevinski poduzetnik, Stjepan Piškulić, počinje graditi i treći novljanski hotel “San Marino”. Izgradnjom hotela i prvih turističkih posjetitelja osjećala se potreba za gradnjom komunalnih objekata opće namjene pa je tako 1884. sagrađen vodovod, obalni put kao šetalište i novo kupalište sa 60 kabina. 

 sl7

Godine 1902. osnovano je Društvo za poljepšanje Novog i okolice, a 1909. Novi je proglašen morskim kupalištem i klimatskim lječilištem. Između 1917. i 1922. godine hotel “Lišanj” povećava kapacite na 60 soba.

U razdoblju od 1934. do 1940. godine izgrađena je Jadranska turistička cesta od Sušaka do Novog Vinodolskog koja je ovo područje još čvršće povezala s europskim emitivnim turističkim središtima. O rezutatima te povezanosti najbolje govore statistički podaci. Naime, u Novom je 1931. godine boravilo 2.406 tursita koji su ostvarili 45.006 noćenja, dok je 1939. godine turista bilo 3.946 koji su ostvarili 62.992 noćenja.

 lu njak

Mjesno ugostiteljsko poduzeće Lišanj osnovano je 1948. godine, a 1953. osnovano je turističko društvo Time je počelo treće razdoblje turističkog razvoja Novog Vinodolskog. U toj trećoj fazi Novi Vinodolski dopunjava svoju infrastrukturnu opremljenost izgradnjom benzinske postaje na Jadranskoj turističkoj cesti i u luci, izgradnjom poslovnog objekta pošte, otvaraanjem ambulante, ljekarne, lučke ispostave, autobusne stanice, prodavaonica, tržnice, ribarnice, kupališta, plaža, čime mjesto dobiva izgled suvremenog turističkog gradića.

Od 1960. do 1980. godineizgrađeno je Turstičko naselje zagori i autokamp Zagori, depadansa hotela Lišanj – horizont, bungalovi i autocamp Povile. Osim hotelskihkašpaciteta u tom razdoblju snažno serazvija i kapacitet u privatnim sobama i apartmanima.

 li anj1

Nastankom države Hrvatske te pretvorbom i privatizacijom nastupa novo razdoblje novljanskog turizma. hotelsko poduzeće Novi se privatizira, dolazi do izgradnje manjih hotela i pansiona, još više raste broj postelja u privatnom smještaju.

 Danas je Novi Vinodolski lijepo uređen europski gradić, prepun cvijeća i zelenika, čist i uredan, izgrađene infrastrukture i uređenih plaža. Zbog velkih ulaganja u uređenje grada, izgradnju Korza hrvatskih branitelja i uređenja kružnog toka i asfaltiranja ulica, hortikulturnog uređenja, Novi s ponosom nosi Srebrni cvijet Europe.

 

 novi22

Program proslave 135. obljetnice turizma u Novom Vinodolskom

 

U utorak, 26. kolovoza, na rivi u Novom s početkom u 20 sati održat će se Fešta od bevande i srdele, uz besplatnu podjelu bevande i srdele, a posjetitelje će zabavljati “Fumić bend”. U 21 sat u Novom Resortu bit će održan koncert Vivien Galleta  Voljena Grbca.

proslava2

Sutra, 27. kolovoza, (utorak) u 20 sati na Trgu Vinodolskog zakona bit će izveden prigodan kulturni program. U Gradskoj galeriji Turnac bit će otvorena izložba “135 godina turizma u Novom Vinodolskom” te stalna izložba u Novom na temu Novljanski narodni običaj. Uz to, bit će održana i Revija narodnih nošnji Novog Vinodolskog i Kolo, a u Klenovici s početkom u 20 sati Fešta od bevande i srdele, gdje će se također besplatno dijeliti sredele i bevanda.

U Pavlomiru, 28. kolovoza, (srijeda) s početkom u 20 sati bit će promovirana knjiga Milorada Zoričića “Ružica Vinodola” i prospekt “Ružica Vinodola”.

 

U četvrtak, 29. kolovoza, u 20 sati na terasi hotela Lišanj održat će se Svečana Skupština Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog, a u petak 30. kolovoza, u 20 sati na Frankopanskom trgu proslava 10. obljetnice Ružice Vinodola. Natjecat će se sve dosadašnje pobjednice, a u centru će biti održana fešta uz grupu “Team”.

Inače, u Novom Vinodolskom održava se i dvodnevni sajam eko proizvoda.

Skip to content