Novosti


OBAVIJEST: OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA SUFINANCIRANJE SUSTAVA ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U OBITELJSKIM KUĆAMA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. S 12 milijuna kuna građanima će se sufinancirati nabava i ugradnja kotlova na biomasu i dizalica topline.

Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40% do 80%, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Cilj je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja što utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše 3 stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2.

Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80% moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60% građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40% bespovratnih sredstava.

Građani se za savjetovanje o pitanju zakonitosti (legalnosti) obiteljskih kuća mogu obratiti:

  1. Lokalnim uredima za graditeljstvo ili
  2. Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, putem:

          – telefona i/ili

          – „Obrasca za pitanja građana na mrežnoj stranici www.mgipu.hr

Dodatne obavijesti mogu se dobiti isključivo:

  1. na telefon 01/5391-848, 01/5391-907 i 01/5391-957 te
  2. slanjem upita na e-adresu: [email protected].

Više informacija nalazi se na  sljedećoj poveznici: http://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni_javni_pozivi_i_natjecaji/.

 

Skip to content