Novosti


Obilježen Svjetski dan prve pomoći

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski na Trgu Vinodolskog zakona, obilježen je Svjetski dan prve pomoći.

Tijekom sunčanog subotnjeg prijepodneva brojni građani, odrasli i oni najmlađi, imali su prilike naučiti i obnoviti znanje i vještine pružanja prve pomoći. Mladi članovi i volonteri novljanskog Crvenog križa su u sklopu ove edukacije građanima prikazali zbrinjavanje ozljeda, stavljanje osobe u bočni položaj, reanimaciju uz masažu srca i upuhivanje zraka. Da bi sve to bilo uvjerljivo volonterke su šminkajući zorno prikazale kako izgledaju ozljede koje mogu nastati u prometnim nezgodama ili u svakodnevnom životu.

Prva pomoći na licu mjesta od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe, zato je bitno da smo educirani, kako bi mogli pomoći jedni drugima, što je cilj ovakvih akcija.

Jedna od primarnih zadaća Crvenog križa jest obuka prve pomoći. Iznimno je važno građane podučiti tehnikama i vještinama potrebnima za neposredan, pravovremen i pravilan odgovor u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće.

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski provodi edukaciju iz prve pomoći za osnovnoškolce kroz pripreme za takmičenje i kroz program Junior spasilac, kroz tečaj obnove znanja iz pružanja prve pomoći za djelatnike osnovne škole i vrtića, edukaciju prve pomoći za autoškole, osposobljavanje osoba u radnim organizacijama za pružanje prve pomoći na radu.

Svojim dolaskom podršku  je dao i gradonačelnik Grada Novi Vinodolski, Tomislav Cvitković koji je uz brojne građane izmjerio krvni tlak.

Akcija je provedena sa ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći.

 

Skip to content