Novosti


OD 2. LISTOPADA DRUGI KRUG POTICAJA ZA ENERGETSKI UČINKOVITE KUĆANSKE UREĐAJE

Od 2. listopada građani će ponovo moći kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje uz državni poticaj. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je 8 milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja, a poticaji će iznositi 800 kuna po uređaju. Riječ je o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike. Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan te su poticaji potrošeni u devet danazahvaljujući iznimnom interesu građana.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša u lipnju su po prvi put raspisali javni poziv za građane za kupnju energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja na temelju nacionalne Strategije energetskog razvoja te Trećeg nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. U razdoblju od 3. do 11. lipnja građani su kupili 10.000 uređaja za što je bilo osigurano 8 milijuna kuna. Zbog velikog zanimanja građana tada su najavljeni novi poticaji ovisno o raspoloživim sredstvima u Fondu koja su sada osigurana.

‘U lipnju se u akciju uključilo 690 prodajnih mjesta sa 392 različitih modela uređaja. Kupnjom uređaja uz poticaj 63% građana zamijenilo je svoj uređaj stariji od 6 godina, dok je za 37% građana ova kupnja bila prva kupnja takvog uređaja’– izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Kupovali su se hladnjaci, zamrzivači, hladnjaci sa zamrzivačem, perilice posuđa, rublja i sušilica. Čak 90% kupljenih uređaja bile su perilice rublja.

Kupnjom i stavljanjem u funkciju 10.000 uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2– to otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode za 166 kućanstava.

Procedura za prijavu bila je jednostavna. Građani su na prodajnom mjestu dobili jedinstveni obrazac s barkodom. Potpisani obrazac slao se u Fond s preslikama računa, osobne iskaznice i kartice ili nekog drugog dokumenta ili kopije izvatka iz banke koji sadržava IBAN. Ista procedura vrijedit će i za javni poziv koji kreće u petak 2. listopada.

Građani koji kupnjom novog A+++ uređaja planiraju zamijeniti stari uređaj moraju ga propisno zbrinuti. Ako se radi o neispravnom uređaju građani ga mogu besplatno predati u prodajnom mjestu u kojem su obavili kupnju.

Dodatne informacije nalaze se na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: http://www.fzoeu.hr/

 

 

Skip to content