Novosti


PRESS KONFERENCIJA NA TEMU: “PRESTANAK RADA PROGRAMA POMOĆ U KUĆI STARIJIM OSOBAMA NA PODRUČJU GRADA NOVOG VINODOLSKOG – REORGANIZACIJA USLUGE”

– Odlukom Vlade Republike Hrvatske, odnosno primjene Zakona o socijalnoj skrbi, od 1. siječnja 2014. godine, došlo je do toga da će se uspješan Program Pomoć u kući, koji provodimo na području Grada Novog Vinodolskog od 2007. godine ugasiti te će se primjenom odredbi zakona smanjiti broj korisnika i broj zaposlenih u tom programu, zbog čega izražavamo svoje nezadovoljstvo. Grad Novi Vinodolski ima 22 naselja i Program je bio dostupan svim starijima koji žive u selima novljanskog zaleđa, jer su ih djelatnici Programa Pomoć u kući stalno obilazili. Ovakvom odlukom smo prisiljeni ugasiti taj program, smanjiti broj korisnika i broj djelatnika. Žalosno je to da socijalu gledamo kroz prizmu tržišta i da ovakve odluke zbog krize i teškog životnog standarda mora platiti socijala – kazao je na konferenciji za novinare novljanski gradonačelnik Oleg Butković.

ZELJAK307

Grad Novi Vinodolski ima 150 korisnika Programa Pomoć u kući, o kojima se brine deset djelatnika, za čije plaće Grad plaća poreze i doprinose i još neke aktivnosti. No, prema odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, ovakvi programi prestaju s radom te treba osnovati udrugu koja će nastaviti rad. Država plaća samo sedam korisnika Programa Pomoć u kući, sredstva su centralizirana. Grad Novi Vinodolski u proračunu je osigurao 300 tisuća kuna i s tim ćemo ići dalje – dodao je gradonačelnik, dodajući da je Grad zbog toga osnovao Udrugu Pomoć u kući starijim osobama na području Grada Novog Vinodolskog, čiji je predsjednik Marinko Buljat, ujedno i dopredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Socijalnog vijeća.

Na pressici je Buljat također izrazio nezadovoljstvo riječima da je ‘žalosno da socijala počiva na tržišnim uvjetima’. – ‘Žalosno je da nas je SDP koji upravlja državom doveo pred gotov čin da moramo ukidati radna mjesta. Nastojat ćemo zadržati zaposlene, preko kojih nastojimo doći do svakog građanina u rijetko naseljenim selima zaleđa Novog Vinodolskog. Iako je imao sve uvjete da Grad Novi Vinodolski dobije status  brdsko – planinskog područja, to se nije dogodilo, čime su izgubljena znatna sredstva. Žalosno je da se država ponaša tako prema ovim rijetko naseljenim područjima, poput novljanskog zaleđa, isto tako seponaša i prema Gorskom kotaru – kazao je Buljat.

Na konferenciji za novinare je Neven Pavelić, predsjednik Gradskog vijeća također izrazio nezadovoljstvo gašenjem uspješnog programa Pomoć u kući, koji je svojim odlukama prošao Gradsko vijeće. – Sada smo dovedeni pred zid – zaključio je Pavelić.

 

Skip to content