Novosti


Projekt Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce predstavljen učenicima osnovnih škola

Projekt “Sustav odvodnje otpadnih voda: Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce“ jučer je predstavljen učenicima dviju osnovnih i jedne područne škole.

Predstavnici VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o., posjetili su područnu školu Selce te osnovnu školu Zvonka Cara u Crikvenici i Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom kako bi učenicima predstavili projekt “Sustav odvodnje otpadnih voda: Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica, Selce“.

Budući da se radi o generacijskom projektu važno ga je približiti svima na način koji je svakom od uzrasta najprihvatljiviji. Zato su za najmlađe sugrađane pripremljene prezentacije koje su ih potaknule na interakciju. Sudeći po njihovim reakcijama, bilo im je zanimljivo te su svojim komentarima i pitanjima iznenadili i predavače i svoje učitelje. Učenicima je podijeljen i promo materijal za kojeg su učitelji najavili da će ga koristiti u nastavi i pratiti daljnji razvoj projekta.

Član Uprave VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol d.o.o. Igor Uremović je učenike u školama u Crikvenici i Novom Vinodolskom pozvao da sa svojim učiteljima dođu i na terensku nastavu kako bi se na licu mjesta upoznali s radovima na projektu, ali i općenito sa sustavom voodopskrbe i odvodnje.

Učenicima su se približili pojmovi pročišćavanja otpadnih voda te smanjenja gubitaka na vodoopskrbnom sustavu, ali i dobrobiti koje će projekt donijeti onim sugrađanima koji do sada nisu bili priključeni na sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje.

Poseban naglasak u razgovoru s učenicima je bio na važnoj komponenti projekta koja se odnosi na zaštitu okoliša te očuvanje kvalitete mora.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., a provodi se u svrhu poboljšanja sustava odvodnje, vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 460 milijuna kuna te se 71% ukupno prihvatljivih troškova financira EU bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda dok se ostatak financira nacionalnim sredstvima i lokalnom komponentom (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 10,6%, Hrvatske vode 10,6% i lokalna komponenta 7,8%).

Više informacija o tijeku projekta i radovima dostupno je na internetskoj stranici www.aglomeracija-novi-crikvenica-selce.eu te na društvenim mrežama projekta.

 

Skip to content