Novosti


RIVIJERU NOVI VINODOLSKI PREPOZNALI GOSTI I 2013. JE OSTVAREN REKORDAN BROJ NOĆENJA

Analiza turističke sezone 2013. našla se na dnevnom redu Gradskog vijeća. Direktor TZ Vladmir Butković obrazložio je opsežan materijal, koji na sveobuhvatan način govori o dobrim i lošim stranama sezone. No, ocijenio je da su uređenje Grada i odgovarajuće promidžbene akcije na potezu cijele Rivijere Novi Vinodolski prepoznali gosti te je u 2013. ostvaren rekordan broj noćenja, “što je u ovoj teškoj godini zasigurno zadovoljavajući rezultat.”

Na području Grada u vrijeme turističke sezone otvorena su bila četiri hotela s 2200 postelja, četiri autokampa sa 2800 smještajnih jedinica, dva pansiona s pedeset postelja, pet odmarališta s 350 postelja i deset turističkih agencija koje na raslolaganju imaju 782 privatna iznajmljivača sa 4723 postelja. U 2013. godini ostvareno je jedan posto više noćenja nego lani. Vladimir Butković je istaknuo da bi se trebala promijeniti struktura smještaja u korist hotela, bez kojih nema napretka u turizmu, navodeći primjer da je hotel Lišanj s dvije zvjezdice i tri puta manje postelja od Resorta ostvario gotovo isti turistički promet. 

zeljak129

“Ponosni smo na osmanaest apartmana i kuća za odmor koje nose oznaku Kvarner Family. Znak je to provjerene turističke kvalitete, standarda i prepoznatljivosti brendiranih apartmana, kuća za odmor, kampova i soba privatnih iznajmljivača u ovoj regiji. Oznaka Kvarner Family  provjereno je mjesto za odmor uređenog okoliša, ugodno opremljenog interijera, prepoznatljivog objekta, poštivanja tradicije, vjernosti gostiju te doživljaja domaćinskog i obiteljskog ugođaja” – navedeno je, uz ostalo, u analizi.

Zadaća lokalne zajednice i svih sudiionika u turističkoj djelatnosti je povećanje ukupne ponude Rivijere, kako u komunalnom smislu tako i kroz paletu različitih, ali kvalitetnih vrsta smještaja. Treba ponuditi nove turističke proizvode, ali i poboljšati ukupan image destinacije ponudom izleta, gastronomije, kao i gostoljubivosti koja najmanje košta, ali na kojoj se također može vrlo ozbiljno zakazati.

Govoreći o uočenim problemima turističke 2013. godine, navedeno je da je i dalje velik problem izgled devastiranih i nedovršenih objekata uz magistralu, problem regulacije prometa na Obali Petra Krešimira IV. i potreba zabrane prometa na Šetalištu Ivana Mažuranića, nedostatak plažnih prostora, nedostatak sanitarnog čvora u centru Novoga te na autobusnom kolodvoru, izgled štandova koji narušavaju izgled centra grada, parka i Šetališta Petra Krešimira IV., uočen je i problem pomanjkanja ugostiteljske usluge na štandovima kod fešti zbog fiskalizacije, nameće se potreba pronalaženja kupališnog prostora za kućne ljubimce. Velik problem je i nedostatak zabave za mlade u vidu noćnih klubova i diskoteka.

zeljak128

Na Turističkom vijeću uočeni su još neki problemi koje treba otkloniti u pripremi sezone 2014., a odnose se na divlje kampiranje na prometnicama u Gradu. Treba omogućiti komunalnim redarima obavljanje posla prometnih redara, strogo zabraniti građevinske radove u tijeku turističke sezone, uništavanje zelenih površina u parku, ostavljanje smeća uz prometnice. Uočen je i nedostaak tuševa na plažama koje nisu pod koncesijom, problem plakatiranja, saniranja psećeg otpada, a nameće se potreba popravka javne rasvjete u parku, uređenje okoliša Hit marine, efikasije educiranje bijelih patrola i drugo.

zeljak127

U raspravi je gradonačelnik Oleg Butković rekao da je Novi Vinodolski talac situacije u Hotelima Novi, koji imaju dug od tri milijarde kuna, a Turističkoj zajednici su dužni za boravišnu pristojbu 500 tisuća kuna. Dok se ne riješi problem Hotela Novi, ne može se govoriti o uspješnosti turizma u Novom Vinodolskom – naglasio je gradonačelnik. Vijećnica SDP-a Tonica Radić kazala je da nitko neće odnijeti Resort iz Novog Vinodolskog te izrazila nadu da će se problem Resorta riješiti u korist Novog Vinodolskog, a njezin stranački kolega Marko Sokolić, koji se također uključio u raspravu, kazao je da se na grotama – plažama, ne može razvijati turizam, s čim se suglasio i direktor TZ.

Na pitanje, što se događa s hotelom Lišanj odgovorio je Velimir Piškulić, ne kao zamjenik gradonačelnika, već kao zakupoprimac hotela od 2010. godine. Hotel je ove godine kupila kćer tvrtka Hypo banke Vinodol imovina, s čijim se predstvnicima, kaže, usmeno dogovorio da će i 2014. godine hotel biti u njegovu najmu te je već pripremio sezonu. No, novi vlasnik je raspisao natječaj i najam je dobio drugi najmoprimac. Upitan je i položaj četrnaestero radnika, koji će se morati vratiti u Hotele Novi. Piškulić je rekao da je dva puta ponudio tvrtki Vinodol imovina da kupi hotel zajedno s poslovnim parrtnerom, no odgovora nije dobio, kazavši “igralo se zakulisno i prljavo.

Skip to content