Sommelierski tečaj prve razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru ili se zanimaju za vino. Za one koji su tek započeli proučavati vino, ova kvalifikacija (edukacija/tečaj) pruža praktični uvod u svijet vina i sommelierstva. Po uspješnom završetku polaznici dobivaju HSK službenu potvrdu o završenom sommelierskom tečaju 1. razine. Konkretno polaznici uče kako ispravno poslužiti vino, kako opisati vino pomoću ASI terminologije pri degustaciji vina, glavne vrste i stilovi vina, najvažnije vinske sorte Hrvatske, osnovna obilježja piva, kave, čaja i vode te osnovne principe usklađivanja hrane i vina. Nastavne jedinice su Sommelier – obilježja zanimanja, Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu, Uvod u degustaciju vina, Osnove vinogradarstva i enologije, Filozofija proizvodnje vina, Hrvatske vinske regije i sorte grožđa, Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu, Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu, posluživanje i prodaja vina u ugostiteljstvu, sommelierski pribor, vrste čaša i boca za vino, tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa, uvjeti degustacije – objektivna i subjektivna procjena, ppecijalna vina – vrste i obilježja, destilati i vrste žestokih pića, stručni posjet vinskom podrumu, voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje, cigare – putovanje kroz sva osjetila, dekantiranje i prozračivanje vina, osnove usklađivanja jela i vina.