Novosti


TRISTO TISUĆA KUNA ZA SANACIJU ZAŠTIĆENOG NEPOKRETNOG KULTURNOG DOBRA REPUBLIKE HRVATSKE – KULE KVADRAC (TURNAC) U NOVOM VINODOLSKOM

zeljak13

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, u partnerstvu s Gradom Novim Vinodolskim, aplicirao je  prema Ministarstvu kulture projekt  Sanacija kule Kvadrac – Novi Vinodolski na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2016. godinu  (Program zasitne i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara za 2016. godinu). Od traženih 354.465,12 kuna za sanaciju kule Kvadrac Ministarstvo kulture odobrilo je iznos od 300.000,00, dok je ukupna vrijednost projekta 506.378,75 kuna s PDV-om. Razliku sredstava osigurat će Narodni muzej i galerija i Grad Novi Vinodolski.

Projekt se temelji na kulturnoj i povijesnoj baštini kojom je Novi Vinodolski poznat u hrvatskoj povijesti. Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske koji je sagrađen u 13. stoljeću za vrijeme vladavine knezova Frankopana. U njemu je 6. siječnja 1288. godine donesen poznati Vinodolski zakon, najstariji zakonski tekst na hrvatskom jeziku i glagoljici. U sklopu kaštela na sjevernom dijelu nalazi se kvadratna kamena  kula Kvadrac visoka 18 metara koja se sastoji od prizemlja i četiri kata.

Sanacija kule Kvadrac neophodna je iz više razloga. Prvi je održavanje i zaštita kulturnog dobra od daljnjeg propadanja. Sanacija je potrebna zbog očuvanja muzejske građe koja je ugrožena prilikom prokišnjavanja prostora. Također, sanacija će omogućiti izlazak na kulu što će biti nova atrakcija za posjetitelje.  Sanacijom kule Kvadrac očuvat će se kulturna baština Grada Novog Vinodolskog, očuvat će se muzejska građa, povećat će se broj posjetitelja te ostvarenje većeg prihoda od prodaje ulaznica – navela je Petra Opačak, viša stručna suradnica za projekte i EU fondove.

 

 

 

Skip to content