Novosti


TVRTKA NAVICON D.O.O. IZ NOVOG VINODOLSKOG DOBILA KONCESIJU ZA GRADNJU MARINE U UVALI MUROSKVA

Tvrtka Navicon do.o. iz Novog Vinodolskog dobila je na javnom natječaju koncesiju za gradnju marine u uvali Muroskva u Novom Vinodolskom. Navicon je u vlasništvu tvrtke Mitan Handels AG iz Švicarske, koja je investitor gradnje marine, čiji je vlasnik Vanja Špiljak. Investicija je vrijedna oko 8,5 milijuna eura, a uz marinu, koja će imati 170 vezova, u Poslovnoj zoni Zapad u Novom već je u izgradnji velika hala za zimovanje brodova, površine tri tisuće kvadrata i kapaiteta 120 plovila što je dio velikog projekta marine Muroskva. Vrijednost te investicije je oko 3 milijuna eura. Investitor će cijeli projekt financirati iz vlastitih sredstava.

Županijska lučka uprava, odnosno upravno vijeće ŽLU donijelo je odluku  o dodjeljivanju koncesije tvrtki Navicon d.o.o., koja se jedina javila na raspisani natječaj. Sada se očekuje potpisivanje ugovora o koncesiji. Projekti su u izradi te se radi na ishođenju građevinske dozvole – doznajemo od Velimira Antića, ravnatelja ŽLU Novi Vinodolski.Koncesija je dodijeljena na 29 godina.

muroskva1

Uvala Muroskva – buduća marina

 

Na proljeće 2015. bi trebali započeti prvi radovi na budućoj marini u uvali Muroskva, koji bi bili prekinuti za trajanja glavne turističke sezone te nastavljeni najesen, a prvi brodovi uplovit će u marinu 2016. godine. Odlagalište plovila trebalo bi biti u funkciji na proljeće 2015. godine. Ostvarenje te velike investicije – marine i zimovališta za plovila – nosi i nova radna mjesta te je predviđeno otvaranje između dvadeset i trideset radnih mjesta. Planirano je i proširenje odlagališta plovila te je rezerviran prostor od deset tisuća četvornih metara u poslovnoj zoni. U planu je  u kokpleksu servis za plovila, prodaju i proizvodnju plovila.

Izrađen je i prihvaćen na Gradskom vijeću Urbanistički plan uređenja – UPU 31 Luka Muroskva, nakon čijeg donošenja su utvrđene granice lučkog područja te je bio raspisan natječaj za koncesiju na 29 godina. Ukupna površina UPU 31 je 64.538 četvornih metara, a u koncesiju će se dati 59.023 četvorna metra, od toga 53.396 kvadrata morskog dijela i 5.627 kvadrata kopnenog dijela. U planu je gradnja lukobrana i tri gata za 170 vezova na moru, a u industrijskoj zoni gradnja prostora za zimovanje brodica. U kopnenom dijelu bit će recepcija, parkiralište, manji ugostiteljski objekt i prateći sadržaji.

zeljak217

Realizacijom toga značajnog projekta Novi Vinodolski će, uz stoljetnu tradiciju turističke djelatnosti na svoju turističku kartu upisati i nautički turizam, čime će se ostvariti san mnogih Novljana i njihovih gostiju. Naime, uz marinu u uvali Muroskva, u planu je i gradnja velike marine na predjelu Podbaran u sklopu novljanske luke. Marinu će realizirati tvrtka Nautica Mare, koja posluje u sklopu češkog “Triplom holdinga”. taj projekt vrijedan je oko 110 milijuna kuna. Koncesija je izdana na 25 godina. Marina bi imala 260 vezova te dvjesto mjesta u “suhoj marini”, a predviđa se zapošljavanje pedesetak ljudi. Prema nekim najavma radovi na izgradnji marine u novljanskoj luci trebali bi započeti krajem ove godine, a prva plovila uplovila bi 2016. godine.

U tijeku su i pripreme za rekonstrukciju starih hotela Klek i San Marino u hotele više kategorije, čime će se, uz nautički turizam, upotpuniti i atraktivnija hotelska ponuda u Novom Vinodolskom. 

 

Skip to content