Novosti


U DOMU KULTURE ODRŽANA SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA – NOVI POSTAJE NAUTIČKI CENTAR

U prepunoj dvorani Doma kulture u Novom Vinodolskom održana je u petak navečer (3. siječnja 2014.) svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Novi Vinodolski, a u povodu Dana Grada – 6. siječnja. Na sjednici je s pozornice sve promatrao ban Ivan Mažuranić, kojega je utjelovio Novljanin Marinko Rubčić, svečano je uručena Nagrada Grada za životno djelo Miljenku Žaniću, kapetanu duge plovidbe, zbog izuzetnog  dugogodišnjeg doprinosa u društvenom životu Grada Novog Vinodolskog, a osobito u očuvanju kulturne baštine ovog kraja. Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić i gradonačelnik Oleg Butković govorili su o protekloj 2013. godini te o planovima u 2014. Među gostima su bili saborski zastupnici Tomislav Kalrić, HDZ, ujedno gradonačelnik Bakra, Saša Đujić, SDP, i Josip Borić HDZ, nadbiskup riječki dr. Ivan Devčić, predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik fabijanić, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i mnogi drugi gosti.

zeljak143

Nakon što je pozdravio sve nazočne, Neven Pavelić je, između ostalog, kazao da protekla godina nije bila nimalo laka i da nee treba bježati od istine i realnosti da vremena jesu i da će biti teška i zato će i narednih godina  biti umijeće zadržati održivost sustava, a s druge strane stvarati uvjete razvoja. – Neće biti lako, ali držim da je moguće i zato jer je od 1. srpnja Hrvatska punopravna članica EU, gdje smo kandidirali  niz projekata za sufinanciranje iz europskih fondova. Uvijek smo težili ravnomjernom napretku, osluškujemo puls Grada i smišljeno i odgovorno upravljamo njime. Stoga je Gradsko vijeće u protekloj godini održalo deset sjednica na kojima su usvojeni mnogi akti, komunalni, zaštite i spašavanja, odluke o izmjenama i dopunama prostornog plana, urbanističkih planova, izvršenje proračuna, donošenje proračuna i mnogi drugi akti… – kazao je Neven Pavelić.

zeljak144

Gradonačelnik Oleg Butković pozdravio je svoje kolege gradonačelnike, načelnike, saborske zastupnike i sve ostale goste, osvrnuvši se na Vinodolski zakon, koji je donesen u Novom 6. siječnja 1288. godine. – Ponosimo se Vinodolskim zakonom, kojim smo ušli u sam vrh europskog zakonodovstva i pokazali svijetu i Europi da su se ovdje već u 13. stoljeću čuvala ljudska prava, demokracija i slobode. Kako su naši preci bili jedinstveni i mi moramo biti jedinstveni u razvoju Grada, bez obzira na politička opredjeljenja, a za najvažnije odluke potreban je konsenzus – poručio je gradonačelnik i pozvao građane, političke stranke, udruge, da svatko u svom djelokrugu učini život u Novom bioljim, “jer to dugujemo svima onima koji su dali živote za neovisnu i demokratsku Hrvatsku, a i generacijama koje dolaze”.

zeljak145

– Kriza je sve veća, nezaposlenost raste, gospodarstvo stagnira. No, 2013. godinu završili smo uspješno, ponajprije stabiliziravši proračun, koji je završio u plusu od pet milijuna kuna. u 2013. završeni su mnogi infrastrukturni projekti, cesta D8 od Novoga do Kozice, čiju je rekonstrukciju sufinancirao Grad, rekonstruirana je Ulica Antona Mažuranića, uređeno je gradsko groblje, plaže, vodotpranj, crkve u Klenovici i Donjem Zagonu i čitav niz malih projekata. Socijala je ostala na razini prošlih godina, nismo smanjivali sopcijalne pomoći. U 2013. ggodini proslavili smo 725. godina Vinodolskog zakona i 135. godina turizma u Novome. Pozitivni pomaci dogodili su se u projektima u turizmu, dogodila se prodaja hotelskih ruševina Kleka i San Marina, čija rekonstrukcija kreće, a  Grad je donio svu plansku dokumentaciju da se radovi mogu izvoditi. Uskoro kreće i projekt marine u Muroskvi, a zahvaljujući Lučkoj upravi , s kojom je Grad zajedno radio, napravljen je lukobran u Klenovoci i niz aktivnosti na lučkom području. Učinili smo aktivnosti na jačanju gospodarstva. Putem Poduzetničkog centra Vinodol odobren je 21 kredit poduzetnicima u visini od 16 milijuna kuna, a Grad subvenicionira kamate na kredite s 400 tisuća kuna. Okrenuti smo Gradu Crikvenici i Vinodolskoj općini i dobre odnose i dalje treba razvijati – naveo je Oleg Butković.

– S optimizmom ulazimo u 2014. godinu. Sve što smo napravili daje nam razloga za optimizam – s realnim proračunom, štednjom, nizom infrastrukturnih projekata kroz proračun, komunalna poduzeća i privatne investitore. Okrećemo se europskim fondovima. To je prilika za sve nas koju ne smijemo propustiti. Sve naše aktivnosti usmjerene su na pripremu projekata, prijavu na natječaje za infrastrukturu Poduzetničke zone Zapad za što je ishođena građevinska dozvola, uređenje plaža, za što su gotovi projekti, biološki pročišćač, zamjenu javne rasvjete i nove projekte u turizmu- treba modernizirati karneval i Ružicu Vinodola. U 2014. će biti pojačane aktivnsoti u izgradnji hala u poduzetničkoj zoni Zapad, a hotel Keek je pred rušenjem i njegov završetak rekonstrukcije će biti završen 201. godine. Grad Novi Vinodolsko će biti saveznik na svim tim projektima. Novi Vinodolski postaje nautički centar s dvije amrine i suhom marinom, a hotel Lišanj očekuje rekonstrukcija 2014. i 2015. godine. U ovoj godini zajedno s Lučkom upravom radimo na realizaciji ribarske luke u Klenovici, izgradnji skundarnog lukobrana i postavljanja pontona u gradskoj luci. Ako se ne postigne dogovor s Vladom o finananciranju, idemo na natječaje za europska sredstva . Očekujemo i rješavanje situacije u Hotelima Novi – Resortu, čijhi taoci smo već šest godina. Očekujemo od Ministarstva financija da nađe rješenje da se ta priča konačno okonča, vodeći računa o radnim mjestima, rješavanju dugopva prema Gradu i državi – istaknuo je dalje gradonačelnik, pozivajući sve institucije da se uključe.

Butković je dalje rekao da se u ovoj godini nastavlja s projektima ruralnog turizma i ravnomjernog razvoja svih dijelova Grada.

Posebno je istaknuo 200. godina rođenja Ivana Mažuranića, koja se obilježava ove godine, a  pokroviteljstvo velike obljetnice očukuje se od predsjednika RH Ive Josipovića i Hrvatskoga sabora.

Socijalni standard ostaje na razini 2013. godine. Zahvalio komunalnim poduzećima, Vodovodu Žrnovnici i posebno Ivanju na čistoći i hortikulturnom uređenju grada s porukom “Novi izgleda europski!”. Gradonačelnik je zahvalio svima na suradnji, građanima, državi, županiji, instuticijama, a posebno braniteljima i antifašističkim borcima, s kojima Grad zajedno obilježava sve značajne obljetnice i datume. Zahvalio je i Miljenku žaniću na sveukupnom kulturnom doprinosu i očuvanju mesopusnih običaja, koji su uvršteni u nematerijalno kulturno dobro RH.

Program je vodlila prof. Barbara Kalanj Butković, a svojim skladnim glasovima publiku je oduševila klaapa Vinčace i Marinko Rubčić, koji je pročitao govor Ivana Mažuranića u Saboru.

Čestitke su uputili Tomislav Klarić, Darko Nekić, gradonačelnik Senja, Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice, saborski zastupnici Josip Borić i Saša Đujić, Erik Fabijanić, Neven Komadina gradonačelnik Dobrinja i predstavnik Grada Otočca.

Skip to content