Novosti


U GRADSKOJ GALERIJI TURNAC OTVORENA IZLOŽBA “135 GODINA TURIZMA U NOVOM VINODOLSKOM

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković svečano je otvorio u Gradskoj galeriji Turnac izložbu “135 godina turizma u Novom Vinodolskom”. Tom prigodom zahvalio je brojnim generacijama Novljana koji su od davne 1878. godine s puno predanosti i ljubavi razvijali turizam u svome gradu.

 izlozba1

Prije toga izložbu je predstavila ravnateljica Narodnog muzeja i galerije Đurđica Krišković, koja je istakla: “Ljeto u galeriji 2013. zatvaramo onako kako treba u ovoj svečarskoj godini prigodnom izložbom “135 godina turizma u Novom Vinodolskom”.

Izložba je nastala iz fundusa Narodnog muzeja i galerije, u kojem se skuplja, čuva, proučava, ali i promovira sve što je vezano uz postojenje bogate baštine Novog Vinodolskog. Izložba koja je postavljena u Turnacu podsjetnik je na brojne zanimljive događaje, ljude i djela Novog Vinodolskog.

Rvanateljica Krišković kronološki je zatim navela značajne ljude i događaje koji su obilježili novljanski turizam od 1878. do danas.

 

“Kako slika vrijedi bezbroj riječi, na izložbi sam vas upravo slikama – fotografijama i fotokopijama htjela podsjetitina bezbroj zanimljivosti koje su obilježile našu turističku prošlost. Poneke su i dio naše mladosti. Sjećamo se s nostalgijom plesnih večeri u “Leutu”, kupanja na daskama, plaže, zanimljivih kabina za presvlačenje oko pješčane plaže, odlazaka na plesne terase turističkih naselja Zagori i Povile, šećući obalnim putem. Neki se sjećaju zabavnih plesnih večeri na terasi hotela “San Marino”, vaterpolo utakmica i plivanja uz kupalište i staru kupalnicu. Brojna su i živa sjećanja svih nas, a vjerujem i brojnih turista koji su svoje slobodno vrijeme proveli u našim hotelima, kampovima ili kod ljubaznih iznajmljivača” – istakla je Đurđica Krišković.

Mnogobrojni Novljani i turisti sa zanimanjem su pogledali izložbu, posebno stare dokumente i razglednice.

izlozba5

Nakon otvorenja izložbe u Turnacu, druženje je nastavljeno oko koprivića ispred Kaštela. U blizini koprivića postavljene su tri informativno – edukativno ploče na izvornim mjestima gdje se mesopusna događanja odvijaju. Na srednjoj je predstavljen cijeli mesopusni običaj, na lijevoj Novljansko kolo, a na desnoj čin čitanja žitka i osude mesopusta. Po gradu su postavljene još tri ploče i to na mjestima gdje se mesopusna događanja odvijaju.

Za sada su postavljene edukativne ploče s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku. Slijedi izrada prigodnog vodiča, budući da je svaka lokacija obilježena brojem te će posjetitelj sam moći obići prostore na kojima se odvijaju mesopusna događanja, uz priloženi plan grada.

Nakon toga održana je mala revija novljanskih narodnih nošnji te se oko koprivića igralo Novljansko kolo.

Skip to content