Novosti


U GRADSKOJ GALERIJI TURNAC OTVORENA IZLOŽBA SLIKA IVANA BALAŽEVIĆA

balaž1 

Ivan Balažević, akademski slikar  iz Novog Vinodolskog izložio je svoje nove slike u Gradskoj galeriji Turnac. U nazočnosti brojnih ljubitelja Balaževićeva likovnog izričaja i umjetnosti novljanski gradonačelnik Oleg Butković otvorio je izložbu, zahvalivši pritom Balaževiću na njegovom, uz slikarstvo, svestranom angažmanu u svim sferama kulturnog i društvenog života Novog Vinodolskog. Posebno je naglasio da ga raduju vedri tonovi na Balaževićem slikama, što nagovještaju neka bolja vremena.

balaž3

Prije toga, ravnateljica Narodnog muzeja i galerije Đurđica Krišković, u sklopu kojeg je i Galerija Turnac, ukratko je upoznala nazočne s ovogodišnnjim izložbenim ciklusom galerije.

Balažević je izložio deset slika različitih formata i kombinirana tehnike u akrilu i ulje na platnu, a oduševljena publika sa zanimanjem je razgledala svaku sliku, za koje je sam autor rekao kako su nekima možda slične, ali svaka ima neku, za njega, skrivenu poetiku, koja se na prvi pogled ne može uočiti.

“Ništa nije toliko netočno kao vjerovanje da je dobra umjetnina nastala kao preslik postojećeg. I onda kad u nekom detalju gledatelj prepozna nešto iz stvarnog svijeta ne znači da je prepoznao i razlog i poetski ustroj slike.” – naveo je Balažević u katalogu izložbe pod nazivom O motivu i slici.

balaž2

Ivan Balažević je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Marijana Detonija. U statusu slobodnog umjetnika je od 1985. godine. Do sada je izlagao na više od 130 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Nagrađen je s više od dvadeset nagrada za slikarstvo, grafiku, crtež, ilustracije, grafički dizajn, heraldiku, fotografiju i scenografiju. Od 1994. godine je stručni voditelj Gradske galerije Turnac u Novom Vinodolskom. Član je HDLU Rijeka, HZSU i ULUPUH-a.

Skip to content