Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM ODRŽAN ZNANSTEVNI SKUP “‘PROF. DR.SC. JOSIP SOKOLIĆ – ŽIVOT I DJELO”

PA020164

U Gradskoj vijećnici u Novom Vinodolskom održan je znanstveni skup “Prof. dr. sc. Josip Sokolić – život i djelo” koji su organizirali Grad Novi Vinodolski i Klinički bolnički centar Zagreb – Klinika za kardijalnu kirurgiju, uz pokroviteljstvo  Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u povodu obilježavanja dana prve transplantacije srca u Hrvatskoj koja je izvedena pod vodstvom prof. dr. sc. Josipa Sokolića 30. rujna 1988. godine, prva u tadašnjoj državi i jugoistočnoj Europi. Prije svečanog otvaranja znanstvenog skupa gradonačelnik Oleg Butković i predstojnik Kardijalne kirurgije KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Bojan Biočina otvorili su novu ulicu u čast velikog Novljanina i kardiokirurga – Obalu prof. dr. sc. Josipa Sokolića.

PA020168

U Gradskoj vijećnici su najprije sopilama dvojica mladih novljanskih sopilaša pozdravila skup, nakon čega je uvodno sjećanja prof. dr. Dragomira Babića o prof. Josipu Sokoliću pročitala prof. Barbara Kalanj Butković, iza koje je pjevao Joso Butorac, uz pratnju klavijatura na kojima je bio Mario Butorac.

PA020170

Toplim riječima o prof. Josipu Sokoliću govorio je novljanski gradonačelnik Oleg Butković, inače izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice znanstvenog skupa. Gradonačelnik je kazao da je dr. Sokolić bio jedan od velikana hrvatske i europske kardiokirurgije i da spada među najveće sinove Novog Vinodolskog. Zaželio je dobrodošlicu svima nazočnim, posebno pozdravivši najuglednija hrvatska imena za transplantaciju srca, među kojima su bili i najbliži suradnici prof. dr. Josipa Sokolića te jednog od najuglednijih stručnjaka na polju transplantacije  srca i pluća – prof. Johna Wallworka s Univesity of Cambridge, koji je na skupu održao zanimljivo predavanje o transplantaciji srca. 

– Duh profesora Josipa Sokolića, s duhom drugih velikih liječnika, vodi nas i dalje,  – kazao je prof. dr. Bojan Biočina, jedan od najbližih suradnika i asistenata prof. Sokolića, koji su učili od njega i nastavili njegovo djelo. Kazao je da jedna od predavaonica Edukacijskog centra u KBC-u Zageb nosi ime prof. dr. Sokolića. O prof. Sokoliću govorio je kao o velikom čovjeku, humanistu i stručnjaku, kojemu su na prvom mjestu uvijek bili njegovi pacijenti, kao o čovjeku kojega je krasila apsolutna preciznost, široki pogledi, erudicija, što karakterizira samo najbolje i najveće.

fotografija 5

Ispred Medicinskog fakulteta Zagreb govorio je akademik Davor Miličić, koji je rekao da mu je čast što se mogao odazvati znastvenom skupu.

– Prof. Sokolić bio je otac kardiokirurgije, a njegovi učenici danas djeluju na svim hravstkim kardijalnim kirurgijama, a KBC Zagreb je izrastao u transplantacijski centar koji je prepoznat u Europi i svijetu. Kad bi nas danas čuo prof. Sokolić bi bio sretan jer slijedimo njegovo djelo, s kojim se čitava Hrvatska može ponositi. Čestitao je gradonačelniku Olegu Butkoviću i svima koji su dali ime ulici prof. Josipa Sokolića.

O prof. Sokoliću govorio je i novljanski liječnik Ivan Maričić, koji je s njim išao u školu i studirao, a s kojim je bio prijatelj.

– U Novom Vinodolskom govore o dr. Josipu Sokoliću kao o plemenitom liječniku, izvrsnom kardiokirurgu, koji je stvorio kirurški tim i 1988. godine prvi presadio srce u Hrvatskoj i ušao u anale hrvatske i svjetske kardiokirurgije. Volio je Novi Vinodolski, volio je život, prirodu, lov, ribolov. Razgovarali smo o umjetnosti, literaturi. Bio je svestran. Kao prijatelj i sugrađanin zahvaljujem Gradu Novom Vinodolskom i gradonačelniku Olegu Butkoviću što su dali ime jedne od ulica – Obala dr. Josipa Sokolića – kazao je dr. Maričić.

Osvrt na temu “Ja i prof. Sokolić” dali su najbliži suradnici prof. Sokolića prim. dr. Danijel Planinc, prof. dr. sc. Željko Sutlić i prof. dr. sc. Bojan Biočina, koji su istakli ljudsku i stručnu veličinu svojeg profesora Sokolića, a koji su nastavili dalje njegovo djelo.

Zaključujući skup gradonačelnik Oleg Butković rekao je da je prof. Sokolić  bio veliki čovjek, veliki doktor, volio je svoj grad i bio je ponosan na svoje porijeklo.

Skip to content