Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM ODRŽAN ZNANSTVENI SKUP “IVAN MAŽURANIĆ – ŽIVOT I DJELO”

U Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog održan je znanstveni skup “Ivan Mažuranić – život i djelo”, u sklopu obilježavanja 200. obljetnice rođenja velikog hrvatskog državnika – “bana pučanina”, političara, pjesnika, jezikoslovca  Ivana Mažuranića, koji je rođen u Novom Vinodolskom (1814. – 2014.). Skup su zajedno organizirali Grad Novi Vinodolski, Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci  s Područnom jedinicom u Puli, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije, a okupio je znanstvenike koji su proučavali život i djelovanje Ivana Mažuranića. Čitava prošla godina bila je u Novom Vinodolskom dostojanstveno obilježena i bila je u znaku Ivana Mažuranića, s kojim se Novljani ponose, u čiju su čast rođenja održali niz zanimljivih događanja, među kojima je bilo i veliko Novljansko kolo, koje su Novljani igrali u narodnim nošnjama na Frankopanskom trgu na rođendan Ivana Mažuranića, 14. kolovoza.

znan.skup1

Skup je započeo hrvatskom himnom, koju je otpjevao Joso Butorac, zatim su nastupili mladi sopilaši, a potom je prof. Barbara Kalanj Butković, koja je vodila program, recitirala pjesmu  Pozdrav Vinodolu, koju je Ivan Mažuranić napisao kada je imao četrnaest godina. Joso Butorac je otpjevao, uz pratnju na klavijaturama Marija Butorca skladbu Rodni grade, na stihove Dragutina Pavličevića i glazbu Roberta Grubišića, koja je na znastvenom skupu doživjela sbvoju premijernu izvedbu.

znan.skup2

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković, pozdravljajući nazočne znanstvenike i Novljane, istaknuo je značaj Ivana Mažuranića, njegovo ukupno djelo te obilježavanje velike obljetnice u čiji su organizacijski odbor bile uključene HAZU, Pravni i Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Grad Novi Vinodolski te pokrovitelj Primorsko – goranska županija te je svima zahvalio na angažmanu.

znan.sk4

– Radimo na tome da Grad Novi Vinodolski s Vinodolskim zakonom, Ivanom Mažuranićem i drugim bitnim stvarima, istaknemo te ostavimo budućim generacijama da o tome uče. Grad Novi Vinodolski je grad znanja, pismenosti i ljudskih prava i ovakav skup je prilika da grad i u zimskim mjesecima, kada se malo toga događa, oživimo, da nastavimo s aktivnostima Centra za ljudska prava, koji je ovdje osnovan devedesetih godina, Ljetne škole ljudskih prava te želimo da Novi Vinodolski postane Regionalni centar za izučavanje ljudskih prava – kazao je gradonačelnik Oleg Butković. Najavio je da će svi znanstveni radovi prezentirani na skupu biti publicirani u posebnom zborniku.

znan.sk6

Skup je pozdravila zamjenica primorsko – goranskog župana Marina Medarić koja je kazala kako je Ivan Mažuranić svoju snažnu kreativnost pretočio u hrvatsko domoljublje. – Njegove ideje utkane su u samostalnost Hrvatske”, dodala je te naglasila da je Ivan Mažuranić bio “velikan našeg kraja”.

– Ivan Mažuranić stvarao je današnje temelje hrvatske države – kazao je u pozdravnom govoru akademik Petar Strčić, dodajući da je Mažuranić bio jedna od najznačajnijih ličnosti u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

znan.sk5

– Novi Vinodolski je mitsko mjesto hrvatske pravne povijesti – u njemu je donesen Vinodolski zakon, temeljni pravni akt srednjevjekovnog običajnog prava – kazao je prof. dr. Budislav Vukas, pozdravljajući skup u ime dekana Pravnog fakulteta Eduarda Kunšteka.

Zadovoljstvo održavanja znanstvenog skupa koji govori o velikanu kakav je Ivan Mažuranić izrazio je i prof. dr. Vladimir Tkalčević, koji je sudionike pozdravio u ime dekana Filozofskog fakulteta u Rijeci.

 Na temu Povijesno značenje roda Mažuranić akademik Petar Strčić je rekao da su Hrvati u svojoj tisućljetnoj povijesti imali tri najpoznatija roda – feudalni Zrinski i Frankopani te građanski Mažuranići. “Taj je rod kao Janković došao iz Dalmacije prešao na sjevernozapadnu jadransku obalu Hrvatske, u Senj, pa u Novi Vinodolski na Kvarnerskome primorju. Rod je ondje sebi dao prezime Mažuranić, prema znamenitoj miriisnoj biljci mažuran. Rod ima veoma istaknutih pripadnika, pa je tako u 19. stoljeću prvi hrvatski potkralj “ban pučanin” (građanin) – Ivan – državnik, političar, književnik, prosvjetni i dr. djelatnik u habsburškoj  Austro – Ugarskoj”.

Izvode iz predavanja “O važnosti Mažuranićeve modernizacije Hrvatske”, prof. emeritusa dr. sc. Dragutina Pavličevića, koji zbog bolesti nije bio nazočan na skupu, pročitala je prof. dr. Sanda Holjevac.

Prof. dr. sc. Željko Bartulović, Pravni fakultet u Rijeci, u svom uvodnom predavanju pod nazivom “Ukinuće Bakarskog municipija i teritorijalno upravne  promjene u Mažuranićevo doba” istaknuo je kako je razdoblje banovanja Ivana Mažuranića bilo vrlo dinamično u smislu teritorijalnog ustroja, navodeći niz primjera vezanih za ustroj državne uprave koji  i danas postoje, a koji su bili aktualni i u Mažuranićevo vrijeme banovanja. Prof. dr. Milorad Nikčević prezentirao je temu “Ivan Mažuranić (1814. – 1890.) u središtu kulturološke i znanstvene pozornosti Crne Gore 2009. godine”, a prof. dr. sc. Budislav Vukas govorio je na temu “Ivan Mažuranić i hrvatska državnost”.

znan.sk7

Skup je nastavljen predavanjima prema programu, a govorilo se o svim aspektima Mažuranićevog političkog i društvenog djelovanja.

Inače, Skup je započeo hrvatskom himnom, koju je otpjevao Joso Butorac, zatim su nastupili mladi sopilaši, a potom je prof. Barbara Kalanj Butković, koja je vodila program, recitirala pjesmu  Pozdrav Vinodolu, koju je Ivan Mažuranić napisao kada je imao četrnaest godina. Joso Butorac je otpjevao, uz pratnju Marija Butorca na klavijaturama i skladbu “Rodni grade”, na stihove Dragutina Pavličevića i glazbu Roberta Grubišića, koja je na znanstvenom skupu doživjela svoju premijernu izvedbu.

 

Skip to content