Novosti


U PETAK, 22. STUDENOG U GRADSKOJ VIJEĆNICI NOVOG VINODOLSKOG INFORMATIVNA EDUKACIJA O MOGUĆNOSTI ZA FINANCIRANJA PROJEKATA IZ EU FONDOVA

U petak, 22. studenog u 11 sati u Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog održat će se informativna edukacija, na kojoj će se sudionici upoznati s LEADER pristupom, mjerama 202 IPARD programa te ulogom LAG-a Vinodol u razvoju ruralnog prostora, a dobit će se i opće informacije o EU fondovima, strateškim dokumentima EU, nacionalnom strateškom okviru i drugim relevantnim strategijama. Organizatori edukacije su LAG Vinodol, Centrumpercent i Plavi partner.

Članstvom u Uniji Republika Hrvatska na raspolaganje dobiva sredstva iz Europskih fondova, a značajan dio kojih se odnosi na razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. Domaći izvori sredstava za financiranje razvojnih projekata oskudni su i daleko ispod potrebne razine.

Zbog toga je izuzetno važno da poljoprivredni proizvođači i poduzetnici na ruralnim područjima postanu svjesni da sredstva iz EU fondova nemaju alternativu te čim prije i ozbiljnije započnu promišljati i pripremati projekte koje će nominirati za financiranje iz EU fondova.

Cilj edukacije je informirati i zainteresirati članove LAG-a te ostale poduzetnike sa područja LAG-a na promišljanje i pripremu projekata iz EU fondova na način da im se približe mogućnosti ulaganja te razumijevanje načina i sustava pripreme i provedbe projekata. Krajnji cilj je provedba Lokalne razvojne strategije LAG-a Vinodol i posljedično povećavanje apsorpcije EU fondova na području LAG-a Vinodol.

Sudionici edukacije će se upoznati s LEADER pristupom, mjerama 202 IPARD programa te ulogom LAG-a Vinodol u razvoju ruralnog prostora, a dobit će opće informacije o EU fondovima, strateškim dokumentima EU, nacionalnom strateškom okviru i drugim relevantnim strategijama.   

Sustav EU fondova u Hrvatskoj biti će prikazan kroz mogućnosti financiranja projekata iz različitih EU fondova za sve potencijalne krajnje korisnike: Europski poljoprivredni fond (EAFRD), Europski fond za ribarstvo (EMFF), Europski fond za pomorstvo i  ribarstvo (EMFF), Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) i Europski socijalni fond (ESF).

Edukacija je informativnog tipa i namijenjena je svima koji se u jednom danu žele informirati o sustavu EU financiranja i pronaći pravi fond za financiranje svojeg projekta.

Upoznavanje s LEADER pristupom i ulogom LAG -a Vinodol prezentirat će mr. sc. Tatjana Malečić Pezelj. O Ciljevima zajedničke poljoprivredne politike za 2014. – 2020. govorit će također mr. sc. Tatjana Malečić Pezelj, koja će govoriti i o Mogućnosti za hrvatsku poljoprivredu i ruralna područja te o Ciljevima Zajedničke ribarske politike za 2014. – 2020. Kratki pregled EU strategija i ciljeva kohezijske politike kao i Mogućnosti za hrvatske male i srednje poduzetnike i jedinice lokaalne samouprave prezentirat će na edukaciji mr. sc. Marija Tufekčić.

POZIV NA INFORMATIVNU EDUKACIJU

Skip to content