Novosti


U PROGRAMU UDRUGE POMOĆ U KUĆI STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA 47 KORISNIKA

mkz1

U programu Udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama Grada Novog Vinodiolskog 47 je korisnika. Udruga je počela s radom 19. svibnja ove godine, nakon što se ugasio program Ministarstva socijalne politike i mladih Pomoć u kući starijim osobama, koji je obuhvaćao oko 150 korisnika na području cijelog Grada, o kojima se brinulo deset djelatnika. Taj program je nudio svojim korisnicima besplatnu pomoć, koju se financiralo sredstvima Grada i države. No, nakon njegovog ukidanja, Ministarstvo socijalne politike i mladih financira s područja Grada samo dvoje korisnika, koji imaju primanja do 1500 kuna, a ostali korinsici  sami financiraju program pomoć u kući u rasponu od 100 do pune cijene od 400 kuna mjesečno, prema broju uskuga koje primaju od četvero djelatnika, čije plaće sto posto financira Grad Novi Vinodolski iz svog proračuna, dok se materijalni troškovi namiruju iz prihoda od korisnika usluga. Usluge se odnose na pomoć u čišćenju stana, okoliša kuće, prijevoz liječniku i slično.

Grad Novi Vinodolski osigurao je prostor za djelovanje Udruge, čiji je predsjednik Marinko Buljat, inače potpredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik Socijalnog vijeća Grada. Prema riječima tajnice Udruge, Ljerke Franjković, vozilo koje koristi udruga je staro i očekuju da će im Grad pomoći u nabavci novog, čime bi lakše mogli pomoći korisnicima, primjerice prijevozom liječniku u Rijeku, Crikvenicu… Najviše korisnika novog programa je s područja Novog Vinodolskog, Zatim iz Ledenica, ima ih iz Krmpota, Batera i drugih područja zaleđa.

ljerka1

– Pozivamo sve koji imaju primanja do 1500 kuna, a nemaju u vlasništvu nekretnine, te ako dobivaju pomoć putem Centra za socijanu skrb, da se jave u Udrugu, kako bi ostvarili pravo na besplatnu pomoć u kući. Oni koji imaju primanja od 1500 do 2000 kuna, a u vlasništvu nemaju nekretnine, plaćali bi pomoć u kući 50 posto od pune cijene koštanja tj. 200 kuna mjesečno. Ljudi koji koriste naše usluge su zadovoljni, hvale naše djelatnice i djelatnika koji im pomažu kako bi lakše prebrodili usamljenost, bolest i poslove koje sami teško mogu obavljati. Očekujemo da nam se jave i ostali kojima je naša  pomoć potrebna – ističe Ljerka Franjković.

Udruga pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama dobro surađuje s Gradskim društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, Socijalnim vijećem Grada gdje sudjeluje u podjeli paketa za socijalno ugrožene, kojih je treutno 51 na području Grada Novog Vinodolskog.

Po zakonu Udruga je dobila licencu za rad, a Grad Novi Vinodolski je pomogao da se osposobi prostor na Frankopanskom trgu 1 (II kat) Novi Vinodolski.

Skip to content