Novosti


U SELU SMOLČIĆI U BATERU ODRŽANO DVODNEVNO NATJECANJE U KONJSKOM POVLAČENJU TRUPACA -TRUPAC OPEN 2012.

Natjecanje je otvorio novljanski gradonačelnik Oleg Butković, koji je istaknuo kako ovakve prirebe pokazuju turistima prirodne ljepote novljanskog zaleđa, koje se sve više otvara turizmu. U “šlajsu” ili povlačenju trupaca sudjelovalo je devedeset konja od 45 vlasnika. Konji su povlačili goleme trupce i do 1800 kilograma. Najprije su konji vagani, onda su ih vlasnici proveli po stazi na kojoj se natjecanje održavalo, kako bi ih pokazali okupljenima. ”

Novljansko zeleno zaleđe sve više se otkriva turistima, čemu doprinose i atraktivni ljetni programi, poput natjecanja u “šlajsu”, odnosno Trupac open 2012. – konjskom povlačenju trupaca. Natjecanje je održano u selu Smolčići u Bateru, na širokom amfitetatralnom platou zvanom Vojsko, a devetsto posjetitelja iz čitave Hrvatske tijekom dva dana uživalo je u čistom zraku, lijepoj prirodi i zanimljivom natjecanju. Natjecatelji su stigli iz Karlovca, Ogulina, Gospića, Baških Oštarija, Draganića i drugih mjesta. Golemi trupci bili su velik izazov za vlasnike konja, jer su konji trebali, povlačeći teške trupce savladati stazu dugu 130 metara u što kraćem vremenu. Trupci su povlačeni konjima u paru i s jednim konjem, a između svake kategorije natjecanja bila je stanka te su se okupljeni mogli okrijepiti domaćim jelom i pićem u obližnjem montažnom objektu, a nije nedostajalo ni gromoglasne glazbe. Prije početka natjecanja svi konji, koji su prijavljeni za sudjelovanje u povlačenju trupaca, su izvagani, a prilikom otvorenja vlasnici su svoje prekrasne konje proveli stazom kako bi ih posjetitelji mogli vidjeti. Prvi dan snagu su odmjeraali konji do 550 kilograma koji su u paru vukli trupce od 1,41 kubika i pojedinačno do 0,93 kubika te konji u srednjoj kategoriji od 550 do 650 kilograma koji su u paru vukli trupce od 1,70 kubika, a u samcu 1,12 kubika. Stazu u paru trebalo je savladati za sedam minuta, a u samcu za pet minuta. U lakoj kategoriji u paru prvo mjesto pripalo je Mili Mataija – Brnji iz Batera, drugo mjesto osvojio je Mile Jurković iz Otočca, a treće Ivica Velić iz Draganića. U lakoj kategoriji u samcu prvo mjesto osvojio je Mile Jurković iz Otočca, drugo Mile Jurković, Otočac, a treće Hudorović iz Otočca. Povjedu u srednjoj kategoriji u paru odnijeli su Josip Brajković, Gospić, drugo mjesto osvojio je Mile Tomljanović Mima iz Baških Oštarija, a treće Mile Mataija Brnjo iz Batera. U srednjoj kategoriji u samcu prvo mjesto pripalo je Josipu Brajkoviću iz Gospića, drugo i treće Mili Tomljanoviću – Mimi iz Baških Oštarija. U teškoj kategoriji od 650 kilograma na više u paru najbolje su odvozili Mile Mataija – Brnjo iz Batrea osvojivši prvo i drugo mjesto i Mirko Mataija sa sinovima Antoniom i Anđelkom, plasiravši se na treće mjesto. U samcu, pobijedio je Pero Jurčić iz Batera, drugo mjesto osvojio je Mile Mataija, a treće Mirko Mataija. Dobar rezultat postigli su i Dario Mataija i Damir Smolčić iz Batera. Svim pobjednicima uručene su novčane nagrade, pehari, medalje i diplome. Za najboljeg kočijaša proglašen je Piljo Kovačić iz Baških Oštarija.

Član Vijeća MO Ledenice – Bater Stipe Jurčić ističe kako je izvlačenje trupaca konjima iz šume tradicija ovog kraja kojom se ljudi bave od davnina, a mnogi stanovnici s područja Batera su i uzgajivači konja. Jurčić je naglasio kako je cilj manifestacije oživjeti tradiciju i kulturno nasljeđe ovog kraja, promovirati bogatstvo i raznolikost novljanskog zaleđa. Organizator natjecanja u Bateru je Mirko Mataija, uzgajivač konja, a pripredbu, koja se održava već treću godinu na istom mjestu, organizirao je Mjesni odbor Ledenice – Bater. Pokrovitelji natjecanja su Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

Skip to content