Novosti


UREĐENJE PLAŽE NA OBALI PETRA KREŠIMIRA IV – TZV. BRIBIRSKOJ OBALI

ZELJAK317

Uz čisto more, dobar smještaj i gastronomsku  ponudu, važan segment u turističkoj ponudi Novljanske rivijere su i plaže. Grad Novi Vinodolski stoga veliku pozornost pridaje uređenju plažnih prostora. Ove godine nakon turističke sezone započet će uređenje plažnih prostora na Bribirskoj obali.

Projekt uređenja plaže na obali Petra Krešimira IV, tzv. Bribirskoj obali, prijavili smo 4. studenog  2013. godine na natječaj Ministarstva turizma za dodjelu sredstava iz Fonda za razvoj turizma u 2013. godini (razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove). Ministarstvo je 1. travnja 2014. godine donijelo odluku o odabiru projekata, i tu se našao i naš projekt. Odobren nam je iznos od 800 tisuća kuna, koji smo prema Ugovoru dužni utrošiti i opravdati u roku od najkasnije 12 mjeseci (365+1 dan) od potpisivanja. Za provedbu ovog projekta Grad Novi Vinodolski se obvezao osigurati 450 tisuća kuna – doznajemo od Sandre Ristić, koordinatoricom aktivnosti vezanih za kandidiranje gradskih projekata za sredstva iz EU fondova.

ZELJAK318

Odobrena sredstva bit će dostatna za prvu fazu uređenja, u kojoj će naglasak biti na povećanju plažnog prostora, odnosno sunčališnih površina, budući da je nedostatak plažnog prostora sve izraženiji. U tijeku je izrada izvedbenog projekta koji će detaljno razraditi idejno rješenje i troškovnik po fazama, a početak radova predviđen je odmah po završetku turističke sezone. Vjerujemo da će Ministarstvo turizma i kroz buduće natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava podržati razvoj ovog projekta

Projekt uređenja plaže na obali Petra Krešimira IV obuhvaća uređenje kupališnih površina i sunčališta i postavljanje popratne infrastrukture – prijenosni sanitarni čvorovi, rampe i liftovi za prilaz moru invalidnih osoba, otvoreni tuševi, kabine za presvlačenje – duž cijele obale, oko 1200 metara. Uređenje kupališnih površina i sunčališta predviđeno je formiranjem pojedinačnih površina – sunčališta između stijena do četiri četvorna metra, korištenjem prirodnih materijala, pri čemu se neće mijenjati konfiguracija terena, niti narušavati prirodni izgled obale.

ZELJAK319

Naime, velika koncentracija turista u Novom Vinodolskom dovela je do nedostatka plažnog prostora, na što je  ukazano u Glavnom planu razvoja turizma Primorsko-goranske županije , te u  Akcijskom planu razvoja turizma grada Novog Vinodolskog. Ti dokumenti navode nedostatak uređenih plažnih prostora i nedovoljan broj visoko kategoriziranih kapaciteta kao prve dvije slabosti u turizmu grada Novi Vinodolski.

Skip to content