Novosti


USPJEŠNA NOĆ MUZEJA ’13. U NARODNOM MUZEJU I GALERIJI NOVOG VINODOLSKOG

Noć muzeja ’13. u Narodnom muzeju i galeriji Novog Vinodolskog i ove godine uspješno je provedena, uz bogat i vrlo zanimljiv program, a brojka od tristotinjak posjetitelja i sudionika u programu govori o tome. Ravnateljica Muzeja, prof. Đurđica Krišković izuzetno je je zadovoljna ovogodišnjim posjetom Novljana i gostiju na Noći muzeja, s obzirom na vrlo loše vrijeme i orkansku buru koja je puhala.

povijesna

Prema programu, najprije je u Gradskoj vijećnici Povijesna grupa Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski, pod vodstvom prof. povijesti Antonije Mažuranić, predstavila projekt istraživanja povijesne građe o Novom Vinodolskom. Postavljene su makete koje su izradili učenici, održana popratna predavanja, a sve je popraćeno i projekcijama. Učenici su organizirali i kviz za posjetitelje o poznavanju novljanske povijesti, a u muzeju se moglo naučiti i kako se piše glagoljica.

nocmu3

U Muzeju je tradicionalno organizirana i radionica pokrivanja ‘rubca’ uoči mesopusta, što će se održavati svake godine. Radionicu je održala Mariagrazia Paučić, koja je posjetiteljima pokazivala specifičan način vezanja rupca – pokrivala za glavu –  u sklopu novljanske ženske narodne nošnje.

U stalnom muzejskom postavu prezentirana je Lenta vremena sa značajnim  događanjima u povijesti grada Novog Vinodolskog, koji u ovoj godini obilježava niz značajnih obljetnica. Tako, ove godine obilježava se 725 godina od donošenja Vinodolskog zakona, 520 godina od dolaska biskupa Kristofora u Novi nakon Krbavske bitke, 515 godina od izgradnje crkvice Sv. Lucije (Zagori), 415 godina od velikog napada Mlečana na Novi, 400 godina  od napada Mlečana na Novi, 150 godina od izgradnje kamenog mosta na Ričini, 145 godina od uvođenja prvog linijskog parobroda, 135 godina od izgradnje prvog drvenog kupališta u luci i početka turističke djelatnosti, 105 godina napada na bana Raucha, 90 godina od dovršetka uređenja novljanskog parka kod hotela Lišanj do Lopara, 90 godina od osnutka nogometnog kluba, 85 godina od utemeljenja Domaćinske škole u novom, koja je djelovala do 1941. godine. Ove godine navršava se i 70 godina od njemačkog bombardiranja Novog iz zraka i s mora, 60 godina od utemeljenja Turističkog društva, 40 godina od donošenja posmrtnih ostataka Vladimira Frana Mažuranića u Novi i 30 godina od rekonstrukcije i dogradnje hotela Lišanj.

nocmu2

Uz lentu vremena, posjetitelji su mogli razgledati stalni postav uz stručno vodstvo Muzeja, razgledati i predmete iz depoa, kao što je stari rendgen aparat, šivaće mašine, stare posude za odlaganje i spremanje hrane i mnoge druge predmete.

Program Noći muzeja u novom Vinodolskom obogaćen je i glazbenim programom u kojemu su sudjelovali Pučki pivači  KUD-a Ilija Dorčić, ženska klapa Puntape iz Novog i Katolička udruga mladih Novi put.

nocmu1

Program Noći muzeja trajao je od 18 sati do pola sata iza ponoći, a posjetitelji su mogli uživati uz čaj, friti i kuhano vino.

Skip to content