Novosti


Uspješno održana Noć muzeja ’17 u Narodnom muzeju i galeriji Grada Novog Vinodolskog

Prošlog petka održana je Noć muzeja u Narodnom muzeju Grada Novog Vinodolskog. Ovogodišnju Noć muzeja obilježila je tema – Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se pokušalo ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimni utjecaj koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Brojni posjetioci novljanskog muzeja uživali su u raznolikom progamu, družeći se uz čaj, kuhano vino i friti, a mogle su se razgledavati dvije izložbe.

Svojim dolaskom,  novljanski mesopustari, uz snažne i upečatljive zvukove instrumenata,  najavili su izložbe. Mesopustarskom zogom – Još Hrvatska ni propala koja se pronosila hodnicima i prostorijama frankopanskog kaštela, pozdravima kapetana muzeju i svim posjetiocima, te izvođenjem Mantinjade na sopilama  započelo je svečano otvaranje. Uvodna izlaganja dali su Anamarija Starčević Štambuk, voditeljica knjižnice u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, koja je sudjelovala u pripremi izložbe  i ravnateljica muzeja Đurđica Krišković.

U razgovoru, ravnateljica Narodnog muzeja i galerije navela je sljedeće informacije o ovogodišnjim izložbama:

  • Izložbom su predstavljeni ISTRAŽIVAČI I SAKUPLJAČI NOVLJANSKOG GLAZBENOG BLAGA, kojima možemo zahvaliti što su otrgnute zaboravu brojne narodne pjesme iz Novog Vinodolskog.  Zaljubljenici su to u narodno stvaralaštvo i vizionari koji su prepoznali važnost sakupljanja pjesama, svirke i običaja.

U Institutu za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba čuvaju se  zanimljivi materijali, dijelom predstavljeni na ovoj izložbi.

  • Druga izložba je o NOVLJANSKIM MESOPUSTARIMA i NJIHOVIM instrumentima – ŠTRUMENTIMA.

Mesopustari su oduvijek  jedna od važnih kockica u mozaiku  događanja koji se odvijaju u Novom Vinodolskom u mesopusno vrijeme, zimi, prije Pepelnice.

Uz  njih se veže od ilirskog preporoda  budnica Još Hrvatska ni propala,  kojom obilaze grad svirajući u svoje štrumente po točno naslijeđenom protkolu.

Izložbom su predstavljeni instrumenti – štrumenti koje mesopustari koriste,  zoga koju sviraju – sopu, njihova odora,  te izbor fotodokumentacije od najstarijih do prošlogodišnjih mesopustara.

Tradicionalno je održana radionica pokrivanja rubca.

U glazbenom dijelu nastupile su mlade glazbenice iz Osnovne škole Ivana Mažuranića, kao i sopilaši iz KUD-a Ilija Dorčić.

 

Skip to content