Novosti


USUSRET BLAGDANU SVIH SVETIH ZAVRŠENO OVOGODIŠNJE UREĐENJE GRADSKOG GROBLJA NOVI VINODOLSKI

Blagdan Svih svetih Gradsko groblje u Novom Vinodolskom dočekat će ove godine lijepo uređeno. U vrijeme nadolazećeg blagdana mnogi grobovi su već okićeni svježim krizantemama i drugim cvijećem, a najsvečanije će biti na sam blagdan, kada će grobove posjećivati najbliži, odavati počast i paliti svijeće u znak sjećanja na preminule.

zeljak54

Na groblju su za ovu godinu završeni opsežni radovi, a uređenje groblja nastavit će se iduće godine.

– Izvedeni su radovi na rasvjeti i ozvučenju groblja, uređen je objekt mrtvačnice, na kojoj je saniran krov, fasada, postavljena je nova stolarija, uređena je unutrašnjost od podova, na koje su postavljene nove keramičke pločice, do svježe oličenih zidova. U mrtvačnici je postavljena klima, nabavljene su nove stolice i odar. Popločen je i prostor ispred mrtvačnice, koji je i hortikulturno uređen, a nabavljena je također i nova urbana oprema – klupe, pepeljare, koševi za smeće. Na uređenje groblja utrošeno je oko 200 tisuća kuna iz sredstava gradskog proračuna i KTD Ivanja – naveo je Alen Bruketa, direktor Komunalnog trgovačkog društva Ivanj Novi Vinodolski, dodajući da će se iduće godine nastaviti s uređenjem glavne staze na groblju i restauraciji i uređenju starog kamenog križa.

zeljak53

U Povilama je Ivanj u sklopu redovnog održavanja grobalja uredio ove godine stazu i centralni križ, u groblju u Klenovici saniran je urušeni zid, a u sklopu uređenja Jadranske magistrale – D8- uređena je i prilazna cesta groblju. Na groblju u Krmpotama u tijeku je postavljanje cisterne za vodu, a u planu je i hortikulturno uređenje, uređenje glavne staze i centralnog križa te uređenje mrtvačnice.

Ivanj gospodari sa svih devet grobalja na području Grada Novog Vinodolskog – u Novom Vinodolskom, Klenovici, Ledenicama, Donjem Zagonu, Povilama, Sibinju, Krmpote – staro, Krmpote – novo, krmpote – Luka te u Vinodolskoj općini s pet grobalja.

zeljak50

– Problem je i dalje nedostatak ukopnih mjesta u novljanskom groblju. U groblju u Novom Vinodolskom nema ni jednog slobodnog ukopnog mjesta te se ukopi za one koji nemaju od ranije grobnicu, obavljaju na grobljima u Povilama, Donjem Zagonu i Krmpotama. U planu je iskop i izrada po desetak novih grobnica u grobljima u Donjem Zagonu, Povilama i Krmpotama. U tijeku je izrada detaljnog plana uređenja novog groblja. Napravljeno je i idejno rješenje  za uređenje spomen područja iz Drugog svjetskog rata – Partizanskog groblja u Novom Vinodolskom, a s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Grada Novog Vinodolskog vidjet će se mogućnosti uređenja – zaključio je Alen Bruketa.

zeljak51

Skip to content