Novosti


20 MILIJUNA KUNA ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE NA KROVOVIMA KUĆA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je objavu Javnog poziva za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Za proizvodnju električne energije uz pomoć sunca građanima je osigurano ukupno 20 milijuna kuna.

Nedavna prilagodba zakonskog okvira omogućila je lakšu provedbu projekata proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a konačna namjera je kroz niz mjera omogućiti povećanje korištenja OIE na nacionalnoj razini.

Preduvjet za sufinanciranje je da se prijave vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600m2. Prilikom prijave, građani će morati priložiti i glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni inženjer strojarstva, a radi sigurnosti bit će obavezan i stručni nadzor nad radovima.

Ovisno o lokaciji objekta građani će za sustave moći dobiti 40,60 i 80% bespovratnih sredstava, do 75.000,00 kn s PDV-om, što znači da će građani s područja Grada Novog Vinodolskog moći dobiti do 60% opravdanih troškova od strane Fonda.

Zaprimanje zahtjeva za sufinanciranje tzv. mikrosolara kreće od 18. rujna od 9 sati, a zahtjev je moguće poslati preporučenom poštom ili ga osobno donijeti u Fond. Poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava ili najkasnije do kraja godine, a s programom se planira nastaviti i u idućoj godini. Nakon javnog poziva za građane, sličan poziv planiran je i za iznajmljivače i OPG-ove, a u idućoj godini bi slični programi trebali biti dostupni i tvrtkama te lokalnim jedinicama.

Više informacija o uvjetima Poziva možete pročitati na sljedećoj poveznici http://www.fzoeu.hr/hr/novosti/20_milijuna_kuna_za_proizvodnju_energije_na_krovovima_kuca/.

Dodatne obavijesti možete dobiti telefonski na brojevima 01/5391-848, 01/5391-957, 01/6448-446 te slanjem upita na e- mail adresu: [email protected].

Izvor: http://www.fzoeu.hr

Skip to content