Novosti


29. SUSRET HRVATSKIH PUHČKIH ORKESTARA OKUPIO U NOVOM OKO 600 GLAZBENIKA

Novi Vinodolski proteklog je vikenda ugostio više od sedamsto glazbenika, koji su muzicirali u sklopu 29. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara. Već tradicionalno u Novom se svake godine organizira Susret hrvatskih puhačkih orkestara, a ove godine u sklopu zajedničkog muziciranja na Trgu Ivana Mažuranića otvoren je 29. susret.

Svečano otvorenje bilo je u Domu kulture, a nakon pozdravnih riječi organizatora, suorganizatora i pokrovitelja nastavljen je natjecateljski dio programa. Orkestri sudionici su svoj nastup na Susretu izborili pobjedom na županijskim natjecanjima koja su održana tijekom svibnja u deset hrvatskih županija. U selekciji je nastupilo više od 1800 glazbenika. Prvog dana Susreta predstavili su se najbolji hrvatski puhački orkestri A kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Belice, Požege, Dubravice, Mrzlog Polja, Varaždina te gosti iz Slovenije  – Kulturno društvo Godba Zgornje Savinjske doline, a drugi dan  nastupilio je jedanaest orkestara unutar C kategorije koncertnog programa koji su došli iz Brezničkog Huma, Ogulina, Kašine, Vrbovskog, Slavonskog Broda, Goričana, Daruvarskog Brestovca i Konačnice, Đurđevca, Vrbovca, Sinja i Špičkovine. Osim nastupa sedamnaest limenih glazbi iz čitave  Hrvatske, orkestri su nastupili sa slobodno odabranim programom na trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu.

U kategoriji A prvu nagradu osvojio je Puhački orkestar Mrzlo Polje, dirigent Jurica Rukljić, drugu nagradu osvojila je Limena glazba KUD-a “Sv. Ana” Rozga, dirigent Marko Bobičanec, a treća nagrada pripala je Gradskoj glazbi “Trenkovi Panduri” iz Požege, dirigent je Mirko Ćaćić. U kategoriji C prvo mjesto osvojio je Puhački orkestar DVD Špičkovina, Ivan Kšenek, dirigent, druga nagrada pripala je Limenoj glazbi Vrbovec, dirigent Josip Kapović, a treća Puhačkom orkestru Goričan, dirigent Luka Dominik.   

uhaci 2015 014

Organizator Susreta je Hrvatski sabor kulture, suorganizatori su Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica, Centar za kulturu Novog Vinodolskog, Hrvatsko društvo skladatelja HDS – ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice, TZ PGŽ, Jadran d.d. Crikvenica i Turist Book j. d.o.o., a pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH i Primorsko – goranska županija.

 

Skip to content