Novosti


ČESTITKA POVODOM MEĐUNARODNOG PRAZNIKA RADA

U povodu Međunarodnog praznika rada, prigodnu čestitku svim građankama i građanima uputili su gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković i predsjednik Gradskog vijeća Neven Paveić.

„Proslava ovog državnog praznika sinonim je za boravak u prirodi i druženje, no zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ove godine prvi put Praznik rada obilježavamo u drugačijem ozračju, pridržavajući se svih mjera sigurnosti koje je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, ali i Stožer civilne zaštite Grada Novog Vinodolskog.“

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada, za pravo je obilježavanje velikih radničkih prosvjeda u Chicagu koji su se održali 1. svibnja 1886 godine. Tada je u sukobima s policijom poginulo šest radnika, pedesetak ih je ranjeno dok je kasnije osam radnika osuđeno na smrt ili doživotnu robiju. Njihovi su zahtjevi bili artikulirani trima osmicama – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. Zahvaljujući njihovoj borbi, danas je osmosatno radno vrijeme regulirano zakonom.

Skip to content