Novosti


Iz Državnog Proračuna 80 tisuća eura za sanaciju kule Kvadrac

Odlukom Ministarstva kulture o dodjeli financijskih sredstava za 2024. godinu Gradu Novom Vinodolskom je za projekt sanacije kapilarne vlage te sanaciju pročelja i krova kule Kvadrac odobren  iznos od 80 tisuća eura.

Naime, Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac najznačajniji je spomenik kulture u Novom Vinodolskom gdje je 1288. godine donesen Vinodolski zakon – najstariji pravni spomenik na hrvatskom jeziku i glagoljici.

Danas su u Frankopanskom kaštelu smješteni Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, Gradska uprava, a krajnji cilj je kaštel s kulom Kvadrac u potpunosti prepustiti kulturi, modernizirati i proširiti muzejski postav, proširiti prostor knjižnice te urediti galeriju i suvenirnicu, sve u svrhu očuvanja kulturnog identiteta Novog Vinodolskog i stvaranja novih usluga u kulturi.

S obzirom na trenutno stanje kule, koja propušta kišu i na taj način onemogućuje daljnje unaprjeđenje dodijeljena sredstva Ministarstva neophodna za njezinu sanaciju.

“Suradnja između Grada Novog Vinodolskog i Ministarstva kulture od izuzetne je važnosti za očuvanje i razvoj kulturne baštine. Projekt sanacije Frankopanskog kaštela s kulom Kvadrac nije samo ulaganje u obnovu zdanja, već i u očuvanje povijesnog identiteta grada i širenje kulturnih sadržaja koji će imati koristi za lokalnu zajednicu i turiste.” – izjavio je gradonačelnik Cvitković.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 102 tisuće eura, a razliku sredstava financirat će Grad Novi Vinodolski iz vlastitih izvora.

Skip to content