Novosti


KATEDRA ČAKAVSKOG SABORA “NOVLJANSKO KOLO”

Na sastanku Upravnog odbora Katedre čakavskog sabora ” Novljansko kolo”, održanog potkraj mjeseca studenog, prihvaćen je program rada za 2014. godinu. Zaključeno je da Katedra izradi inicijalni tekst povodom obilježavanja 200-te obljetnice rođenja Ivana Mažuranića te da tu inicijativu proslijedi gradonačelniku i Gradskom vijeću, kako bi se zatražilo pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora.

zeljak123

Ivan Mažuranić

Predsjednik katedre, Miljenko Žanić, kaže da je prihvaćen novi program osmišljavanja i prikaza narodnih mesopusnih običaja tijekom ljetnih mjeseci. Također, zaključeno je da treba pronaći način i osobe (voditelje) za rad Malog kola u suradnji s osnovnom školom i vrtićem. Treba osmisliti strateški plan izdavaštva i Novljanskog zbornika, sačiniti programe na Precrikvi, a Kantun katedre uključiti u Novljanski list. Osmog veljače 2014. godine izvest će se program netemperiranog pjevanja za klape, u kojemu će sudjelovati klapa Vinčace, Pučki pivači i klapa Mažurana. Zaključeno je također da se zajedno s KUD-om Ilija Dorčić uzme učešće u programu za pokojnog Dašu Kabalina u Ronjgima.

U programu rada Katedre čakavskog sabora za 2014. godinu, navedeno je da će katedra nastaviti rad kroz pet sekcija – krugova i to: Krug Pivači Novljanskog kola, književni krug, Krug Mesopustarsko društvo, krug Malo kolo i Krug za zaštitu spomeničke baštine. Aktivnosti svih krugova će se međusobno nadopunjavati u zajedničkom radu i javnim nastupima katedre, u suradnji s KUD-om Ilija Dorčić, Centrom za kulturu Grada Novi Vinodolski i katedrama čakavskog sabora iz susjednih gradova.

zeljak125

Katedra će osmisliti program obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, pjesnika, jezikoslovca, političara, predsjednika Hrvatskog sabora i hrvatskog bana pučanina. Centralno događanja održat će se na dan rođenja Ivana Mažuranića 11. kolovoza 2014. godine. Katedra će poticati Grad Novi Vinodolski oko ovladavanja prostora Kuće Mažuranića neophodnih za rad udruga u kulturi. Tijekom mjeseca kolovoza izvest će se program prikaza Novljanskih narodnih i mesopusnih običaja koji su proglašeni nematerijalnim dobrom RH.

zeljak124

Miljenko Žanić, predsjednik Katedre čakavskog sabora “Novljansko kolo”

Skip to content