Novosti


KOLEGIJ GRADONAČLELNIKA OLEGA BUTKOVIĆA

U TIJEKU IZRADA PRORAČUNA ZA 2013. GODINU

BOŽIĆNICE OD 200 KUNA SVIM UMIROVLJENICIMA, ISPLATA POČINJE POČETKOM PROSINCA

Na redovnom Kolegiju novljanski gradonačelnik Oleg Butković informirao je članove da su u tijeku pripreme za izradu proračuna Grada za 2013. godinu te je rekao da u roku od četrnaest dana treba biti načinjen prijedlog. Proračun 2013. godine bit će u relacijama ostvarenja 2012. godine, koji se ostvaruje s 20 posto više nego u 2011. godini, a treba voditi računa o prioritetima po mjesnim odborima, posebno u zaleđu. Od utorka, 20. studenog, korisnici će se u popodnevnim satima moći konzultirati oko proračuna s pročelnikom za financije Zoranom Tomićem, kako bi se konačan prijedlog proračuna mogao uputiti na Gradsko vijeće. Pozvani su vijećnici Grada da se aktivnije uključe u kreiranje proračuna za 2013. godinu.

Ove godine svim umirovljenicima s prebivalištem na području Grada Novog Vinodolskog bit će isplaćene božićnice u visini od 200 kuna. Božićnice će dobiti i supružnici koji nisu radili, a stariji su od 65 godina. Isplate božićnica počinju početkom prosinca. U proračunu za tu namjenu osigurano je 300 tisuća kuna.

kol1

Na kolegiju je bilo riječi oko primjene Zakona o vodama vezano za odvodnju, prema kojemu se poslovi odvodnje i vodoopskrbe više ne mogu obavljati uz druge djelatnosti. Predložit će se da KTD Vodovod Žrnovnica za područje Grada Novog Vinodolskog preuzme poslove odvodnje od KTD Ivanja.

Gradonačelnik Butković informirao je članove Kolegija o razgovorima koje je obavio u Hrvatskom saboru oko uvrštenja Grada Novog Vinodolskog u brdsko – planinsko područje Republike Hrvatske. Sve političke stanke su podržale inicijativu i prijedlog ide dalje na Vladu RH. Uvrštenje u status brdsko – planinskog područja donio bi Gradu Novom Vinodolskom niz olakšica – više poreza na dohodak, manja davanja obrtnika, više šansi za dobivanje kreditnih sredstava HBOR-a i iz Europske unije. Naime, po službenim statističkim podacima iz popisa stanovništva 2011. godine, Grad Novi Vinodolski je stekao uvjete za uvrštenje u brdsko – planinsko područje, budući da je broj stanovnika po jednom četvornom kilometru manji od dvadeset.

Šest gradonačelnika susjednih lokalnih jedinica tražilo je prijem kod predsjednika Vlade HR, vezano za mogućnost realizacije autoceste od Križišća do Žute Lokve. Primio ih je, rekao je Oleg Butković, zamjenik ministra prometa i veza, koji ih je obavijestio da ta dionica autoceste nije u prioritetu Vlade RH i u narednih četiri, pet godina o tome se neće ništa raditi. „Cijenim to što su u Vladi bili iskreni“ –naglasio je gradonačelnik, dodajući kako su sve političke stranke u predizborno vrijeme taj projekt stavile u svoje programe i govorile da će se on realizirati. Šteta je, dodao je, što ishođene lokacijske dozvole propadaju.

No rekonstrukcija jadranske magistrale odnosno D8 od  Novog Vinodolskog do Sibinja ide u sklopu programa Beterment, a već je izabran i izvođač radova Strabag. U sklopu rekonstrukcije magistrale uredit će se ulazi u Grabrovu, Dugno Povile i Kalanji, a razgovara se i o uređenju ulaza u Kalvariju u Novom Vinodolskom, za što treba riješiti neke imovinske predmete.

U tijeku je donošenje novog Prostornog plana uređenja Primorsko – goranske županije, koji otvara mogućnosti uvrštenja nekih značajnih projekata na području Grada Novog Vinodolskog, koji neće morati zbog toga mijenjati svoj prostorni plan. To su projekt solarne elektrane kod Duplje, koja je planirana na površini od 25 hektara , snage 10 megawata, vjetroelektrane Ruševo Krmpotsko snage 66 megawata i punionice vode na poluotoku Veles. Županija je prihvatila te projekte u svom Prostornom planu te se neće zbog njih morati mijenjati PP uređenja Grada Novi Vinodolski, dok će se zbog proširenja zemljišta za ugostiteljsko – turističku namjenu u pravcu Crikvenice, morati mijenjati PP Grada Novog Vinodolskog.

Na Kolegiju je još rečeno da je u pripremi odluka o taksi prijevozu na području Grada Novog Vinodolskog, odluka o korištenju specijalnog vozila za nepropisno parkirane automobile tzv. „pauka“ te izmjena odluke o parkiralištima, prema kojoj bi u zimskom periodu mjesečna karta za parkiranje iznosila 50 kuna.  Vezano za prijevoz turista brodicama do otočića Sveti Marin rečeno je da se zainteresirani mogu javiti kod pročelnice za urbanizam i razvoj Vesne Mrzljak, gdje će dobiti potrebe informacije.

 

Skip to content