Novosti


Mesopusna nedilja u Novom Vinodolskom


Ovogodišnja mesopusna nedilja osvanula je u proljetnom izdanju, te tako privukla mnoštvo gledatelja i sudionika na novljansku placu. Nakon velikih i malih novljanskih mesopustara, grad su pozdravili mesopustari iz Povila i Donjeg Zagona, odnosno maškaroni iz Klenovice i Ledenica.


Novljanski mesopusni običaji ušli su u samu završnicu. U subotu, po obavljenom mišenju i kršćenju, mesopust je dobio ime – Azilant. Nakon što su mesopustari napravili s mesopustom tradicionalni obilazak tri puta oko grada, picimorti su objesili mesopusta na Travicu, gdje je čekao slijedeći dan – mesopusnu nedilju.

Mesopusna nedilja je zasigurno jedan on najznačajnijih dana u svim novljanskim familijama. Do tada već dobro pripremljeni mesopustari, pivači novljanskog kola, ali i svi zaljubljenici u novljansko kolo i novljansku narodnu nošnju s nestrpljenjem očekuju taj dan.

Ovogodišnja mesopusna nedilja osvanula je u proljetnom izdanju, te tako privukla mnoštvo gledatelja i sudionika na novljansku placu. Novljanski mesopustari u svom najsvečanijem izdanju i sa do savršenstva uštimanom zogom, stigli su pred vrata gradske uprave Grada Novog Vinodolskog, kako bi pozdravili grad, gradonačelnika i sve gradske institucije. Tako su, uz Grad Novi Vinodolski i gradonačelnika Velimira Piškulića, pozdravljeni: Gradsko vijeće i predsjednik vijeća gospodin Neven Pavelić, Narodni muzej i galerija, Narodna čitaonica i knjižnica, Centar za kulturu, Institut za ljudska prava. Nakon toga pozdavljeni su i dva mesopusta: mali – Selfie i veliki – Azilant. Nakon velikih mesopustara, na placu su stigli u velikom broju i njihovi mlađi kolege, te po istom postupku pozdravili grad, gradske institucije i mesopuste.

Nakon velikih i malih novljanskih mesopustara, grad su pozdravili mesopustari iz Povila i Donjeg Zagona, odnosno maškaroni iz Klenovice i Ledenica.

Na mesopusnu nedilju zapolne, dok su mesopustari pozdravljali familije, igralo se novljansko kolo. Lijepo i proljetno vrijeme omogućilo je da se na placi okupi velik broj djevojaka i žena, ali i muškaraca u novljanskim, narodnim nošnjama.


GALERIJA SLIKA:

 

Skip to content