Novosti


Novljanski školarci u posjeti Policijskoj postaji Crikvenica

Učenici četvrtih razreda OŠ Ivana Mažuranića, zajedno s nastavnicima, dana 24. studenog posjetili su  Policijsku postaju Crikvenica u sklopu provedbe preventivnog programa „Zajedno više možemo“.
Program koji provodi Policijska uprava Primorsko-goranske županije u suradnji s osnovnim školama obuhvaća više komponenti, a prva, kojoj su prisustvovali novljanski osnovnoškolci nosi naziv „Mogu ako hoću-1“.

Po dolasku u policijsku postaju učenike su dočekali policijski službenici PP Crikvenica na čelu s načelnikom PP Crikvenica, Draženom Zekićem. Policijski službenici upoznali su učenike s ulogom policije u zaštiti života i sigurnosti građana, štetnosti različitih opojnih sredstava (alkohol, droge), kako se zaštititi i što učiniti u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga, štetnosti nasilja i dr. Posebno zanimljivo za učenike je bilo sudjelovanje u postupku otkrivanja otisaka prstiju, a tko je htio, dobio je na listu papira vlastiti otisak prsta.

Nakon toga učenici su napravili obilazak policijske postaje, gdje su vidjeli: prostorije operativnog dežurstva,  kako bi se upoznali s dijelom tehnike i opreme (osim oružja) koju policija koristi prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, prostorije za saslušanje i zadržavanje osumnjičenih osoba. Za kraj obilaska, učenici su pogledali policijska vozila, motore, puštali sirene, te se nakratko ukrcali u popularnu „maricu“.

Grad Novi Vinodolski sufinancirao je ovaj program tiskanjem bilježnice „Moj podsjetnik“, te organizacijom prijevoza učenika od škole do Policijske postaje Crikvenica.
Inače, ovaj preventivni program provodi se već šestu godinu u školama na  području grada Zagreba, vrlo dobro je prihvaćen od svih sudionika, a rezultati pokazuju pozitivne pomake u prevenciji raznih oblika ovisnosti djece i mladih. U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj program su pokrenuli i organizirali policijski službenici Odsjeka za prevenciju.

Skip to content