Novosti


OSNOVANA UDRUGA BREZE

Na južnim padinama Velike Kapele, 17 kilometara od Novog Vinodolskog, smješteno je maleno, idilično naselje Breze, koje je dobilo ime po brezama koje krase cijelo selo. Mjesto Breze su smještene na 800 metara nadmorske visine te osim pilane i šumarskog objekta i dviju obitelji koje stalno tamo žive, ima i pedesetak vikendica, uglavnom u vlasništvu nekadašnjih stanovnika i njihovih potomaka. Mjesto je idealno za ruralni turizam. Ciljevi osnivanja Udruge Breze su poboljšanje uvjeta života, unapređenje infrastrukture, poticanje ekološke poljoprivrede i turizma te zaštita prirode, što je definirano 23. ožujka na osnivačkoj skupštini zaljubljenika u Breze. Za predsjednika Udruge Breze je izabran Goran Komadina, dopredsjednik je Ivan Uremović, vlasnik pilane u Brezama, a tajnik je Boris Bukovac.

Zbog toga što Breze nemaju neki veći objekt u kojemu je mogla biti održana osnivačka skupština Udruge Breze, održana je u domu u Bateru, udaljenom nekoliko kilometara od  mjesta. Ljeti nekolicina vlasnika iznajmljuje svoje vikendice turistima, koji ostvare popunjenost i do 80 dana godišnje. Zasad nema značajnije razvijenog zimskog turizma, iako su Breze idealne i za takav vid turizma, jer ima dobre uvjete za sanjkalište i skijalište te za razvoj lovnog turizma, biciklizama, šetnje u prekrasnoj prirodi…

ni1

Budući da se ljubitelji Breza okupljaju već dvije godine potkraj lipnja, dogovoreno je da će se ovogodišnje druženje održati 29. lipnja, na Dan Breza, kada će biti predstavljena i novoosnovana udruga. Također, očekuje se od Grada Novog Vinodolskog da će se stvoriti prostorni uvjeti za djelovanje udruge u Brezama te da će do mjesta doći voda i da će se realizirati sportsko – rekreacijski centar, što je zacrtano u prostorno – planskoj dokumentaciji.

Uz to, naselje Breze je smješteno uz obnovljenu županijsku prometnicu Ogulin – Novi Vinodolski, koja je najkraći put do mora i turisti koji njome putuju tijekom ljetnih mjeseci uživaju u prekrasnim i neponovljivim vidicima, a možda će se neki od njih odlučiti svoj odmor provesti upravo tu, u miru i tišini Breza, od kojih se do mora stiže automobilom tek za petnaestak minuta. 

ni2

Skip to content