Novosti


RUŽICA VINODOLA OD 22. DO 24. KOLOVOZA U NOVOM VINODOLSKOM

ružica3

Ovogodišnje kandidatkinje za Ružicu Vinodola

Tradicionalna kulturno – zabavna manifestacija Ružica Vinodola, nastala na povijesnom predlošku nekadašnjih vinogradarskih običaja u Vinodolu, održat će se u vinogradima Pavlomira, Starom Gradu i u centru Novog Vinodolskog, 22. 23. i 24. kolovoza, u četvrtak, petak i subotu, s početkom u 20 sati. Program Ružice Vinodola je započeo u subotu, 17. kolovoza u Bribiru, gdje je održano prvo predstavljanje dvanaest kandidatkinja.

Prvo natjecanje za Ružicu, najljepšu i najspretniju beračicu grožđa, održat će se u četvrtak, 22. kolovoza u vinogradima Pavlomira, na tradicionalnoj “Noći vina i zabave”. Djevojke u stiliziranim vinodolskim nošnjama natjecat će se u ručnom i nožnom mašćenju grožđa (gnječenju) te u nošenju grožđa iz vinograda. Uz zabavu i ples, gosti, kojih je svake godine sve više, uživat će i u gastronomskim delicijama i vinima proizvedenim od grožđa iz vinograda Pavlomira.

U petak, 23. kolovoza, uz sajam vina, ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, akustičnu glazbu , jela naših starih, igre i folklor, održat će se na Precrikvi u Starom Gradu drugo natjecanje  za Ružicu Vinodola, dok će se završno natjecanje održati u subotu, nakon defilea Ružica Korzom hrvatskih branitelja, također u Starom Gradu u Novom Vinodolskom, a svečano proglašenje Ružice Vinodola 2013. bit će u 23 sata na Frankopanskom trgu, uz veliki vatromet.

ruzica2

Priča o Ružici Vinodola seže u minula stoljeća, u doba vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan, a zabilježena je prema usmenoj predaji. Prema toj legendi, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i majmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.                                                                            

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, a na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana.

Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Manifestacija “Ružica Vinodola” održava se već desetu godinu zaredom u organizaciji Turističke zajednice Vinodolske općine, Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Pavlomira d.o.o., a pod pokroviteljstvom Vinodolske općine, Grada Novi Vinodolski, Katarina-line iz Opatije, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera. Katarina-line iz Opatije, kao i svake godine, sponzorira prvu nagradu, odnosno nagrađuje najbolju Ružicu Vinodola sedmodnevnim krstarenjem.

Cilj organizatora je približiti nekadašnji običaj biranja najvrednije djevojke- beračice grožđa Vinodola današnjim stanovnicima ovoga kraja, ali i učiniti ga atraktivnim za turiste i tako ponuditi gostu nešto novo i nesvakidašnje. Manifestacija “Ružica Vinodola” je prepoznata i cijenjena te je svojom originalnošću zasluženo dobitnica brojnih nagrada i priznanja.

Prije svega, treba istaknuti zajedništvo dviju turističkih zajednica Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog. Te dvije TZ zajednički ostvaruju već deset godina ovaj projekt, ali i surađuju na mnogim drugim programima te kroz to nude posjetiteljima kulturu, povijest i ljepote Vinodola kao jednu, jedinstvenu cjelinu. To zajedništvo je i ključ dobroga uspjeha i podizanja Ružice na, sasvim sigurno, prepoznatjiv i značajan turistički proizvod ali i poticaj sugrađanima da kroz čvršće povezivanje promoviraju svoj kraj i njegove vrijednosti.

I ove godine sudjeluje 12 kandidatkinja za jubilarnu desetu Ružicu Vinodola s područja cijele Primorsko-goranske županije i šire. A novost je i ta da, s obzirom da se ove godine obilježava deset godina Ružice Vinodola, dana 30. kolovoza (petak) s početkom u 20 sati u centru Novog Vinodolskog, organizatori planiraju dodatni program. Naime, organizirat će se natjecanje svih dosadašnjih pobjednica i na taj način ove godine dobivamo Ružicu Vinodola desetljeća – navedeno je u ovogodišnjem programu Ružice Vinodola.

 

KANDIDATKINJE ZA RUŽICU VINODOLA 2013.

 

Za ovogodišnju Ružicu Vinodola natjecat će se dvanaest mladih djevojaka: Martina Lekaj, Novi Vinodolski, Jelena Stanić, Bribir, Karla Butorac, Novi Vinodolski, Mia Blažević, Novi Vinodolski, Vita Anić, Zagreb, Ivana Rubeša, Kastav, Iva Stošić, Novi Vinodolski, Žana Jurčić, Kastav, Ana Papić, Povile, Bruna Mavrinac, Bribir, Petra Opačić, Povile i Doris Koščak, Novi Vinodolski.

 

ružica1

 

Skip to content