Novosti


Slučaj Makavejev (film)/Milena Dravić ili Ključ snova (monografija, predstavljanje)

Slučaj Makavejev ili sudski proces u kino dvorani priča je o javnoj tribini nakon projekcije filma Dušana Makavejeva Misterije organizma, raspravi koja će dovesti do izolacije redatelja, njegovog kreativnog izgnanstva iz bivše Jugoslavije, a neki od najradikalnijih i najinovativnijih filmova istočne Europe tijekom drugog dijela dvadesetog stoljeća tako su stigli na crnu listu. To je priča o eri kasnog socijalizma kada je, unatoč nekim ohrabrujućim znakovima i većim građanskim slobodama u Jugoslaviji, postepeno postalo jasno da će sustav i dalje suzbijati kreativno izražavanje umjetnika i filmskih stvaralaca.

Projekcija će se održati u nedjelju, 13. kolovoza, u dvorištu Doma braće Mažuranić u 20:00 sati.

Monografija ’’Milena Dravić ili Ključ snova’’ autorice Anite Panić u sedam poglavlja analitički i s puno zanimljivih detalja, kao i arhivske građe, predstavlja život te bogatu filmsku, televizijska i kazališnu karijeru omiljene jugoslavenske i srpske glumice.

Predstavljanje monografije održat će se u ponedjeljak, 14. kolovoza, u Atriju Srićine kuće s početkom u 19 sati. Moderirat će ravnateljica NČK-a Barbara Kalanj-Butković, monografiju će predstaviti spomenuta autorica Anita Panić a gostovat će naša kazališna, filmska i televizijska glumica Branka Petrić, Milenina dugogodišnja prijateljica.

 

Skip to content