Novosti


GRAD NOVI VINODOLSKI SVEČANO OBILJEŽAVA DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I 20 GODINA VOJNO REDARSTVENE AKCIJE “OLUJA”

P8030218

Grad Novi Vinodolski vrlo svečano, trodnevnim programom, obilježava Dan pobjede i domovinske  zahvalnosti i 20 godina Vojno –  redarstvene akcije “Oluja”. U atriju “Srićine kuće” održana je 3. kolovoza tribina  povodom proslave 20 godina “Oluje”, na kojoj je gradonačelnik Oleg Butković, pozdravljajući mnogobrojne branitelje i građane te načelnika Vinodolske općine Ivicu Crnića i admirala Davora Domazeta Lošu, kazao da je “Oluja” bila ključni trenutak hrvatske nezavisnosti  i temelj hrvatske budućnosti.

P8030215

– Hrvatska je ponosna na “Oluju” i Novi Vinodolski je ponosan na “Oluju” i nikome ne smijemo dopustiti da baca ljagu na tu akciju – istaknuo je gradonačelnik, prisjećajući se hrvatskih branitelja koji su dali život za slobodnu Hrvatsku i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

–  U Novom Vinodolskom, već deset godina od kad sam gradonačelnik, slavimo obljetnice “Oluje”, a ove godine proslava traje tri dana.

-No, još uvijek u Hrvatskoj moramo tražiti konsenzus oko najbitnijih društvenih pitanja – da je “Oluja” simbol – paradigma Domovinskog rata, da moramo zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske, zaustaviti negativne demografske pokazatelje koji su loši i ako se tako nastavi za sto godina će nas biti upola manje nego danas, a najbitnije je da podignemo standard hrvatskih građana. Kada postignemo taj konsenzus možemo govoriti o boljoj budućnosti – rekao je gradonačelnik Oleg Butković ističući da su ovo dani ponosa i slave. Čestitao je svim hrvatskim  braniteljima i svim građanima Republike Hrvatske Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 20. obljetnicu “Oluje”.

P8030228

Inače, skup je započeo himnom “Lijepa naša domovino” koju je izvela muška klapa “Vinčace” Novi Vinodolski te je minutom šutnje odana počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Zatim je prikazan je 35 – minutni film o veličanstvenoj vojno redarstvanoj akciji “Oluja”, nakon kojeg je svoju novu knjigu “Admiralovi zapisi ili o pobjedi i ljubavi” predstavio admiral Davor Domazet Lošo. 

– Temelj hrvatske državnosti je Domovinski rat, jer je on čin Dobra – kazao je admiral Domazet, koji je istaknuo i mnogo javnosti nepoznatih činjenica kako je planirana “Oluja”, za koju je ustvrdio da je bila strateška operacija pod nazivom Strategija realno usklađenih koraka. Dinamično i zanimljivo admiralovo predstavljanje knjige nazočni su nagradili srdačnim pljeskom. 

P8030222

Skup je vodila prof. Barbara Kalanj Butković.

U ime braniteljskih udruga UHDDR i UDVDR Novi Vinodolski zahvalio je Marinko Buljat, pozivajući branitelje na polaganje cvijeća i paljenje svijeća u Zalužnicu i  druženje u srijedu u 17 sati u Pavlomiru te na koncert Giulianna u 20 sati i veliki vatromet u 24 sata.

Na kraju klapa “Vinčace” otpjevala je pjesmu “Moja domovina”, a mnogi su joj se pridružili u pjesmi.

Skip to content