Novosti


Ljeto 2008. – program događanja

Kao i svake godine tako i ove ljeto će biti bogato kulturnim, sportskim i zabavnim programima. DJELOVANJE KLUBA U 1975. GODINI

Prvi trening igrača organizirali smo 26.2.1975.g. i njemu je prisustvovalo 17 igrača. Na slijedećim treninzima broj zainteresiranih mladića je ras­tao, tako da je na trećem treningu već bilo prisutno dvadesetčetvorica igrača. Ukupno, u pripremnom djelu, tj. na 19 treninga koliko smo ih održali, prodefiliralo je tridesetčetiri mladića, od kojih su dvadesetorica nastavila sa aktivnošću i u drugom dijelu prvenstva.

Treninzi su se redali, a želja da se ogledamo sa nekim klu­bom, iz dana u dan je rasla da bi konačno organizirali prvu utakmicu. Gostovali smo u Kraljevici 24.3.197.g i izgubili rezultatom 92:51.Drugu utakmicu odigrali smo također sa Kraljevicom 2.4.1975.g i tu izgubili sa rezultatom 67:40.Treću utakmicu odigrali smo u Otočcu 15.4.1975.g.i tu izgu­bili rezultatom 88:42.

Na redovnoj sjednici odbora Zonske lige, održanoj 14.4.1975.g., kojoj je prisustvovao kao predstavnik “Vinodola” Kalanj M., donesena je odluka da se takmičenje zonske lige održi u dvije grupe: istok i zapad.”Vinodol” je svrstan u ligu istok, sa klubovima “Bajer” iz Fužina, “Bulevard” iz Rijeke, “Sloga” iz Otočca, “Velebit” iz Rijeke te Škrljevom, Crikvenicom i Rabom. Privremeno je izvršena i registracija 23 igrača. Prvu prvenstvenu utakmicu “Vinodol” je odigrao u Fužinama 20.4.1975.g. i izgubio rezultatom 74:48.

Godišnja skupština N.K. “Vinodola” održana je 26.4.1975.g. Na ovoj skupštini donesen je zaključak da klub preraste u Sportsko društvo, izabran je i prvi Upravni odbor košarkaškog klu­ba. Na godišnjoj skupštini zaključeno je, da će se ubrzo os­novati i rukometni klub a naglašena je potreba većeg angažiranja oko izgradnje igrališta. Upravni odbor košarkaškog kluba izabrao je na svojoj prvoj sjednici rukovodstvo kluba. Za predsjednika izabran je jed­noglasno Petrović ing. Gajo, a za tajnika Milorad Kalanj. Aktivnost Kluba usmjerena je i na izgradnju igrališta, koje se ubrzo počelo i graditi.

U takmičarskom dijelu, “Vinodol” je redao utakmice ali i poraze. Neuspjesi na sportskom polju nisu nas obeshrabrili. Mla­dići su redovito i disciplinirano trenirali, još više zavolili košarku, postali prijatelji i izvan terena.U šestom kolu u Rijeci uspjeli smo pobijediti momčad “Velebi­ta”, da bi u sedmom kolu, nakon burne utakmice, pobijedili i Škrljevo. Bili su to prvi takmičarski uspjesi košarkaškog kluba “Vinodol”.

U mjesecu svibnju primili smo obavijest Košarkaškog saveza Hrvatske o održavanju stručnog trenerskog košarkaškog semina­ra na Badiji od 17..-30.6.1975.g. kojem je prisustvovao Maričić Miroslav. Bila je to naša prva akcija školovanja vlas­titog kadra.Pripreme za jesenji dio prvenstva otpočeli smo 14.7.1975.g., treninge smo održavali na igralištu Đačkog doma “Anke Pađen”. Iako nije bilo propisanih dimenzija, igralište je ipak pru­žalo bolje uvjete za treninge nego je to bio slučaj u sali Doma kulture. U drugom dijelu do početka prvenstva, održali smo 21 trening, a trenirali smo 3 puta tjedno.

Aktivnost oko izgradnje igrališta trajala je tokom cijelog prvog dijela prvenstva a nastavljena u pauzi prvenstva. Igralište je završeno krajem srpnja 1975.g.a mi smo početkom kolovoza izgradili linije, uredili konstrukcije, izradili utege i ubrzo otpočeli sa treninzima na novom igralištu propisa­nih dimenzija. Bila je to, nakon dugog vremena, jedna velika pobjeda novljanskog sporta. Zahvaljujući zalaganju rukovodstva Sportskog društva, Mjesne zajednice, Šumarije Novi, poduzeća “Ivanj”, službi Skupštine općine Crikvenica, naš san na početku prvenstva postao je stvarnost.

Prvu trening utakmicu na novom igralištu odigrali smo sa ekipom Crikvenice, 28.8,1975.g. i izgubili rezultatom 87:71. Osim nekoliko trening utakmica organizirali smo i finale jugoslavenskog košarkaškog kupa za Riječku regiju. Učestvovale su ekipe Kraljevice, Zameta, Kantride i Vinodola. Pobjednik je bila ekipa Zameta.Jesenji dio prvenstva počeo je 7.9.1975-g«, U takmičenju nis­mo imali većih uspjeha. Iako smo sve utakmice igrali u Novom, za samo dvije uspjeli smo zabilježiti pobjedu i od ukupno 8 ekipa u našoj grupi, plasirali smo se na šesto mjesto.

Iako nismo posebno analizirali takmičenje, naš plasman u prvoj godini takmičenja bio je odraz stvarne vrijednosti eki­pe. Početkom prvenstva i nismo više mogli očekivati.

Skip to content